Covid-19 Aşısında Devrim! İğnesiz Aşı Uygulanmaya Başlayacak

Çin ve İngiltere’de üzerinde çalışılan iki farklı yeni nesil aşı, salgınla olan mücadelede yepyeni bir önlem buldu. Çin’deki aşı dünyanın ilk solunabilir Covid-19 aşısı olarak tanıtıldı. Diğer aşı ise mikro iğnelerle cilt bandı tasarımına sahip ve T-Hücrelerini harekete geçiriyor. Bu aşılar covid-19 salgınına ne kadar etkili olacak?

Dünyanın iki yıldır mücadele ettiği covid-19 salgını başladığı dünden bugüne kadar 250 milyondan fazla insana bulaştı ve 5 milyondan fazla can aldı.

Solunabilir Aşı Geliştirilecek

Bu noktada bilim dünyasını heyecanlandıran iki farklı çalışma var. Biri Çin’de solunabilir olarak üretilen Ad5 nCoVaşısı, diğeri de İngiltere’de faaliyet gösteren Emergex tarafından geliştirilen, salgına karşı T-Hücrelerini harekete geçiren aşı. Çin’in solunabilir olan Ad5-nCoV aşısının getirdiği yeniliklere bakılacak olursa; Ad5-nCoV, serum etkisi yapan bir soluma aygıtı aracılığıyla uygulanıyor. Kas içi enjeksiyon yerine akciğerlere inerek mukozal bağışıklığı (Vücudumuzdaki bileşenlerin kendine has bağışıklık savunması) geliştiriyor. En önemli özelliği ise 14 gün içinde geleneksel aşılarla aynı etkiyi yarattığının belirtilmesi. Ayrıca aşının solunabilir olması, çocuklarda ve iğne korkusu olanlarda kullanımının çok daha kolay olmasına da olanak sağlıyor.

 

Peki Aşı Hakkında Uzmanlar Ne Diyor ?

Biyoteknoloji ve Viroloji Uzmanı Dr.Semih Tareen, “Aşı, Sputnik ile AstraZeneca aşılarına benziyor” dedi ve açıklamasına şu şekilde devam etti: “Şirket daha düşük dozu, acaba soluma yöntemiyle alınabilir mi diye test etti. Çalışmalarda etkinlik değil de bağışıklık seviyesinin oldukça iyi bir noktada olduğunu gördüler. Şu an bu düzeyde de çalışmaları sürüyor.”
Solunum yoluyla olmasının faydalarını ise şu cümlelerle açıkladı: “Solunum yoluyla almak enjeksiyon yönetiminden daha kolay. Bir kere şırınga gerekmiyor ve dünyanın pek çok yerine bu haliyle daha kolay yayılabilir. Bu virüsler zaten solunum yollarımızı enfekte ediyor. O yüzden bunu soluyarak almak mantıklı olabilir. Ayrıca soluma yoluyla alınan aşılar, mukozal bağışıklık üretebilir. Tabii bu durum şu an onaylanmış BioNTech gibi aşılardan daha iyi olacağı anlamına gelmiyor. Veriler neyi gösteriyorsa ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Exit mobile version