GündemSağlık

Covid-19 mRNA Aşıları Araştırıldı! Aşılar Ne Kadar Güvenli?

Vatandaşlar merakta mRNa aşıları ne kadar güvenilir? Binlerce kişi merak ediyor. Koronavirüs aşıları ne kadar güvenilir? mRNA aşılarının yeni bir teknoloji olması nedeniyle güvenlik açısından vatandaşların aklında soru işaretleri oluşturuyor. Covid-19 hastalığının riskleri karşılaştırılıyor, hastalığın kendisinin koruyucu olan aşının risklerinden kat ve kat fazla olduğunu gösteriyor.

Sabah’ın Haberine göre; Doç. Dr. Yılancıoğlu, yaptığı paylaşımda, “Böylesine büyük bir kohort çalışmadan sonra aşı güvensizdir diyebilmek için ancak bu kadar büyük bir çalışma gerekir. Artık aşının güvenli olup olmadığı hususu ile ilgili bilimsel olmayan görüşler yerine bilime güvenerek hareket etmek gerekiyor. Covid-19 enfeksiyonunun etkileriyle ilgili oldukça fazla çalışma var. Hastalığı geçirenler kalp, sinir, böbrek, sindirim sistemi ve neredeyse tüm sistemleri ilgilendiren ciddi sorunlar ile karşılaşıyor ve bu riskler enfeksiyonu geçirmeyenlere göre yüzlerce kat fazla” ifadelerini kullandı.

“Komplo Teorilerine Değil Bilime Güvenmeliyiz”

Aşının minimal risklerinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yılancıoğlu, “Saçma sapan komplo teorileri ile akılları bulandırmadan ciddi regülasyonlara ve bilime güvenmek daha akıllıca bir seçim. Bu tabloda da aşı ile Covid-19 hastalığının riskleri karşılaştırılıyor, hastalığın kendisinin koruyucu olan aşının risklerinden kat ve kat fazla olduğunu gösteriyor. Aşının minimal riskini büyütüp hastalığın kendisine daha fazla güvenmek akıl dışı bir durum. Belki bugün hastalığı geçirmediniz fakat koronavirüs artık aramızda ve bir yere gitmeyecek, er ya da geç herkes bu hastalık ile tanışacak. Bu sebeple aşılı olmayı önemsiyor ve öneriyoruz. Aşısız yüzlerce riski almak yerine aşının çok minimal risklerini kabul etmek neden zor?” ifadelerini kullandı.

Covid-19 enfeksiyonunun etkileriyle ilgili oldukça fazla çalışmanın mevcut olduğunu belirten Yılancıoğlu, “Hastalığı geçirenler kalp, sinir, böbrek, sindirim sistemi ve neredeyse tüm sistemleri ilgilendiren ciddi sorunlar ile karşılaşıyor ve bu riskler enfeksiyonu geçirmeyenlere göre yüzlerce kat fazla” dedi

mRNA aşısı nedir?

BioNTech’in alışında kullandığı yeni teknoloji aşılarında mRNA  (messenger RNA veya kurye RNA) olarak bilinen teknoloji ile geleneksel aşılardan ayrılıyor. Kullanılan bu teknolojik yöntem ile virüsün genetik yapısı kodlanıyor. Uzmanlar kodlama yönteminin kullanılmasının diğer hastalıklar için  çığır açıcı bir gelişme olacağını düşünüyor.

Yeni teknoloji mRNA yöntemiyle geliştirilmiş aşılar, virüsün genetik kodunun bir bölümünü alarak hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanıyor.Bu sıvı insanlara enjekte edilerek virüsten alınan genetik kod insan hücrelerine aktarılıyor. Kullanılan aşı hücrelerin koronavirüsün hücreye ulaşmasını sağlayan dikensi proteinin kopyasını üretmeyi sağlıyor. Bunun sonucunda vücut bağışıklık sistemini harekete geçirerek antikor üretmeye başlıyor ve vücudun zararlı olarak algıladığı virüslerle mücadele ediyor.