Covid-19, Omicron Sonrası Yeni Hastalık! Vatandaşa Bir Bu Eksikti Dedirtti!
Koronavirüs henüz sona ermemişken yeni bir hastalık daha ortaya çıktı. Milyonlarca vatandaşın yakalandığı ve yaşam kalitesini derinden etkileyen yeni hastalığın “uyuz” olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalara göre kişiye 15-30 dakika içinde bulaşan uyuz hastalığının detaylarını Prof. Dr. Pelin Kartal ve Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslan Yürekli verdi. İşte yeni hastalığın detayları…
Özellikle Bu Bölgelerde Şikayetler Görülüyor!
Yapılan açıklamalara göre kaşıntıya sebep olan uyuz hastalığı son derece bulaşıcı ve yaş, cinsiyet ayrıt etmeden herkese bulaşabiliyor. SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği İdari Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Selda Pelin Kartal kişiye 15-30 dakika arasında bulaşabildiğini anlatarak şu açıklamada bulundu;
“Bu, bulaş yöntemiyle geçen bir hastalık ve parazitin birine geçmesi için 15 ile 30 dakika temas olması gerekiyor. Uyuz, yaşam kalitesini çok bozar. Kişi bu yüzden çok fazla kaşınır. Özellikle geceleri dayanılmaz bir kaşıntı yapar ve bu bir halk sağlığı problemidir; diğer insanlara da bulaşır, kendiliğinden geçmez. Diğer insanlara da bulaştığı için hızla hasta sayısı artar. El bileklerinde, vücutta, genital bölgede özellikle yoğunlaşan bir kaşıntı vardır. Bu parazitler deri altına girerler ve yumurtalarını bırakırlar. Tünel kazarlar ve oradan yaklaşık 2 ile 6 hafta sonra şikayetler görülmeye başlar”
Öte yandan uyuz için tünel makinası betimlemesinde bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslan Yürekli, hastalara erken teşhis ve tedavi uygulanması gerektiğini şu sözlerle anlattı;
“Bu uyuz böceği aynı bir tünel kazma makinesi gibi çalışıyor. Ağzını sağa sola hareket ettirerek derinin altına doğru ilerliyor. Ama bu bahsettiğimiz tünel öyle çok büyük bir tünel değil. Vücudumuzda toplu iğne büyüklüğü kadar bir yer kaplıyor aslında. Ve burada çoğalarak kendi evini inşa ediyor. Ardından yumurtalarını bırakıyor ve hastalığın daha da kronikleşmesine sebep oluyor. Hasta doğru zamanda hastaneye gelmezse veya bütün aile bireyleri tedavi olmazsa kronikleşiyor, vaka sayıları artıyor. Son dönemde gördüğümüz vaka artışlarının en büyük sebeplerinden biri de eksik tedavi. Eksik tedavi derken; örneğin hasta eline ilacı sürdü, daha sonra gitti bulaşık yıkadı ve o sürdüğü ilaç yok oldu. Bundan dolayı uyuz orada üremeye devam ediyor. Tuvalete gittiniz. Elinizi yıkadınız. Tekrar ilacı o bölgeye uygulamanız lazım”