Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik müzakere öncesi konuştu: Her türlü katkıya hazırız

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal girişiminde 34. güne girildi. Bir ayın geride kaldığı savaşta binlerce sivil ve binlerce asker hayatını kaybetti. Savaşın bir an önce sona ermesi ve bölgeden barışçıl bir çözüm çıkması için Türkiye arabulucu rolünü üstlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda Rus ve Ukraynalı yetkililer dün yüz yüze müzakere görüşmeleri için İstanbul’a gelmişti. Dolmabahçe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde devam eden görüşmelerden barışçıl bir karar çıkması beklenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantı açılışında bir konuşma yaptı. Erdoğan “Görüşmelerden artık somut sonuçlar alınması gereken döneme girildiğini düşünüyoruz. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız” dedi.

Rus ve Ukraynalı Heyetler İstanbul’da

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, taraflar Belarus sınırında müzakere görüşmelerine başlamıştı. Ancak 3. görüşmenin ardından müzakere toplantıları videokonferans yöntemine dönmüştü. Videokonferans ile gerçekleştirilen toplantılar sonrası Rus ve Ukraynalı heyetler ilk kez İstanbul’da yüz yüze müzakere için bir araya geldi. Dün İstanbul’a gelen heyetler arasındaki görüşmeler devam ederken, Ukrayna heyetine Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Mihaylo Podolyak liderlik ediyor ve öte yandan Rus heyetine de Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky liderlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Toplantı Öncesi Konuştu

Dünyanın gözünü kulağını çevirdiği müzakereler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraflara seslendi. Erdoğan konuşmasında “Türkiye’ye ve İstanbul’umuza hoş geldiniz. Böylesine kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz. Toplantılarınız ve yapacağınız görüşmelerin şimdiden ülkeleriniz, bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Liderlerinizin talimatları doğrultusunda yürüttüğünüz müzakere süreci barışa dair ümitleri yeşertmiş ve tüm dünyayı heyecanlandırmıştır. Görüşmeleri bu çerçevede canı gönülden destekliyoruz. Ülkeleriniz adına büyük gayret gösterdiniz, göstermeye de devam ediyorsunuz. Bu nedenle sizleri şahsım, milletim adına ayrıca tebrik ediyorum” dedi.