Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turu dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorduğu sorulara verdiği yanıtlarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamaları sonrası iki ülkeden de vazgeçilmeyeceğini dile getirmişti. Ardından NATO’yu göreve çağıran Erdoğan, daha sonrasında ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Erdoğan ile Putin, Ukrayna’nın doğusundaki bölgeye ve başlatılan operasyonlara ilişkin konuştu. Bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. İki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalini ele aldı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesi de sonlandı. Zirve sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Erdoğan, Külliye’de Güvenlik Konseyi’ni Topladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Perşembe sabahında Ukrayna’ya yönelik operasyon başlatması ile birlikte Güvenlik Zirvesi’ni topladı. Erdoğan, Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanımasından sonra, Rusya’nın yaptığının kabul edilemez olduğunu dile getirmişti. Ardından Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, bu sabah başlayan savaş sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Güvenlik Zirvesi’ni topladı.

Güvenlik Zirvesi Yaklaşık 2 Saat Sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yer aldı. Öğlen saatlerinde başlayan kritik toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Ukrayna’nın Siyasi Birliği, Egemenliği ve Toprak Bütünlüğüne Destek

Sona eren Güvenlik Zirvesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Gelen açıklamaya göre zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ele alındı. Zirvede ayrıca Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve bunun kabul edilemez olduğunun belirtildiği ifade edildi. Söz konusu zirvede bölge ve dünya güvenliği adına tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar aracılığında bulunulabilecek girişimler ve atılabilecek adımlar masaya yatırıldı. Öte yandan zirvede Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği de belirtildi.