Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna krizini değerlendirdi: Rusya’nın kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi akşamı yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve Rus ayrılıkçılarının elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıdığını açıkladı. Bu bölgeleri halk cumhuriyetleri olarak kabul eden kararnameyi imzalayan Putin’in bu kararına, Batılı liderlerden arka arkaya tepkiler geldi. Batılı ülkelerden Rusya için yaptırım tehditleri ve ekonomik yaptırım açıklamaları gelmeye devam ederken, konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, söz konusu açıklamasında Rusya’nın kararının “kabul edilemez” olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Krizini Değerlendirdi

3 gün önce Afrika turuna çıkan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin ardından Senegal’e geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada büyükelçilik binasının açılışına katıldı. Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Senegal’e geçtiği sırada uçakta gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Rusya’nın kararına ilişkin konuşan Erdoğan “Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz” sözlerini dile getirdi.

“Tansiyonun Düşürlmesi İçin Samimi Bir Gayret Sergiledik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gazetecilerden “Kriz yumuşatılmadı, giderek de geriliyor. Amerika’dan gelen açıklamalarda da sanki ‘yarın sabah ya da öbür gün saldıracak’ tarzında provokatif ifadeler var. Avrupalı liderlerin girişimlerinden de bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin, sizin başlattığınız bir süreç var. O ne aşamada, buradan diplomasinin hala bir şansı var mı?” sorusu yöneltildi. Erdoğan bu soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Şu an itibariyle Amerika’nın açıklamaları ve özellikle bu Münih Konferansı’ndaki gariplikler, hepsi nereye çalıştı, nereye çalışıyor belli değil. Bana göre Münih Konferansı da zaten sadece bir NATO Zirvesi olmaktan öteye geçmedi. Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk” dedi.

“Ukrayna’nın Egemenliğinin ve Toprak Bütünlüğünün Açık İhlali”

Erdoğan ayrıca açıklamasının devamında ise Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararının Minsk Anlaşması’na aykırı olduğunun belirtildildiğini de dile getirdi. Bu karar ile Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiğini belirten Erdoğan, “Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz” yanıtını verdi.

Exit mobile version