Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin görüştü! Erdoğan Güvenlik Zirvesi’nin toplanmasına karar verdi

Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin tırmanması ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkeden de vazgeçilmeyeceğini dile getirmişti. Öte yandan Rusya’nın hamlesinin kabul edilemez olduğunu da ifade eden Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Telefonla gerçekleştirilen görüşmede liderler, bölgedeki son durum hakkında görüş alışverişlerinde bulundu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güvenlik Zirvesi’nin toplama kararı aldı.

Erdoğan ve Putin Görüştü

Hürriyet’in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Putin’in hafta başında Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması üzerine Rusya’nın hamlesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Erdoğan, iki ülkeden de vazgeçilmeyeceğini ifade etmişti. Erdoğan ile Putin, telefon görüşmesinde bölgedeki son durum hakkında konuştu. Öte yandan Erdoğan, Güvenlik Zirvesi’ni toplama kararı aldı.

Kremlin’den Açıklama Geldi

Kremlin’den konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada Erdoğan ve Putin’in, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıması hakkında görüş alışverişinde bulundu. Gelen açıklamaya göre Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki saldırganlığı ve Minsk Anlaşmalarının uygulamayı ısrarla reddetmelerine dayanarak bu kararı almanın “nesnel gerekliliğine” değindi. Öte yandan Erdoğan da konuya ilişkin olarak görüşlerini dile getirdi.

Rus-Türk İlişkileri Çeşitli Formatlarda Sürdürülecek

Gelen açıklamalara göre söz konusu liderler görüşmesinde Rusya Federasyonu için uzun vadeli yasal zemindeki bağlayıcı güvenlik garantilerinin oluşturulması konuları da masaya yatırıldı. Bu kapsamda Vladimir Putin, ABD ve NATO’nun Rusya’nın meşru endişelerini ve taleplerini görmezden gelme girişimine dönüşen tepkisinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Erdoğan ve Putin, Rus-Türk ilişkilerinin çeşitli formatlarda sürdürülmesi konusunda da anlaştı.

Güvenlik Zirvesi Toplanıyor

Öte yandan CNN Türk’ten Ahmet Türkeş’in canlı yayında aktardığı bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Güvenlik Zirvesi’ni topluyor. Türkeş konuya ilişkin olarak “Türkiye, NATO’nun atacağı adımı bekliyor. Gün içinde bir toplantı var. Türkiye, NATO’nun atacağı karara uyacak. Ankara’da saat 11.00’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Güvenlik Zirvesi düzenlenecek. Konuyla ilgili bakanlar ve bürokratlar katılacak.” sözlerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika turunda gazetecilere konuya ilişkin verdiği demeçte, NATO’nun artık ne gerekiyorsa onu yapması gerektiğini dile getirmişti.