Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kritik Rusya ve Ukrayna açıklaması: İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika ziyaretlerini tamamladı. Afrika turunda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Senegal’e geçtiği sırada, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, burada Rusya ile Ukrayna arasındaki krize ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki 2 bölgenin bağımsızlığını tanımasının “kabul edilemez” olduğunu ifade eden Erdoğan, Afrika dönüşünde gazetecilerin gündeme yönelik sorularına yanıt verdi. Erdoğan, Türkiye’nin hem Rusya’yla hem de Ukrayna’yla siyasi, askeri, ekonomik ilişkileri olduğunu belirterek “İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil” dedi. Erdoğan ayrıca NATO’nun da tavrını artık belirlemesi gerektiğini ifade etti.

“NATO Artık Ne Yapacaksa Yapmalıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyaretleri sonrası Türkiye’ye dönüşünde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz başta olmak üzere gelen soruları yanıtlayan Erdoğan, NATO ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Erdoğan, kendisine yöneltilen “NATO Zirvesi nedeniyle gezinizin üçüncü ayağını ertelediniz. Bu NATO Zirvesi’nden beklentileriniz nelerdir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Şu anda tabii Rusya ile liderler çerçevesinde henüz ciddi bir görüşme performansı sergileyen çıkmadı. İşte biliyorsunuz Macron Moskova’ya geldi, tablo ortada. Arkasından Scholz geldi, o tablo da ortada. Biden ile ilgili ‘Görüştü, görüşüyor’ vesaire dediler, herhangi bir şey çıkmadı. Olayı devlet veya kurumsal bazda ele alacak olursak, burada da şu anda ortada sadece NATO kalıyor. NATO bu video konferans zirvesi ile beraber artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır.”

“Tavrımızı Ortaya Koyacağız”

Henüz Ukrayna’ya ciddi manada bir asker gönderme durumunun görülmediğini belirten Erdoğan, herkesin sadece laf yaptığının ancak iş yapanın olmadığını dile getirdi. Bu nedenle Rusya’nın artık sınırda ciddi denebilecek sayıda asker yığınağı yaptığını belirten Erdoğan “Tabii bu tablo karşısında neticenin ne olabileceğini kestirmek için herhalde kahin olmaya gerek yok. Bu bakımdan yapacağımız bu video konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin liderleri bakalım neler söyleyecek? Biz de tabii söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine göre belirleyecek, tavrımızı ortaya koyacağız” dedi.

Putin Türk Devletlerini Mi Hedef Gösterdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca kendisine gelen “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘Ülkelere Sovyetlerden ayrılma hakkını vermek, temeline döşenen bir mayındı’ ifadelerini kullanmıştı. Türk Devletleri Teşkilatının kurulduğu bir dönemde Sayın Putin’in bu açıklamaları ‘Türk devletlerini hedef gösteriyor’ diyebilir miyiz?” sorusuna ise “Ben burada Türk devletlerinin kast edildiğine dair bir ifade görmüyorum” yanıtını verdi.