Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge ile kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni tedbirler alınıyor. Resmi Gazete’de yer alan genelgeye göre, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çok yönlü, bütüncül bir yaklaşım ve toplumun tüm kesimlerinin katılımı gerektiği vurgulandı.
Kadına yönelik şiddet izleme komitesi yılda bir kez toplanacak
Genelgede ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadelede koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başkanlığında yeniden kurulan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu”nun görev ve sorumlulukları da belirlendi. Kurul, yılda en az bir defa olmak üzere ihtiyaç duyulan zamanlarda toplanacak ve mevcut uygulamaları değerlendirecek, sorunları tespit edecek, çözüm önerileri geliştirecek ve uygulamaya yönelik kurumlar arası iş birliği ve eş güdümü artıracak. Kurul tarafından alınan kararlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları/Yıllık Faaliyet Planlarına eklenecek.
Mevzuat kapsamında alınan tedbirler
- Mevzuatın etkin uygulanması: Şiddet suçlarının önlenmesi ve faillerinin etkin şekilde cezalandırılması için mevzuatın etkin uygulanması sağlanacak.
- Mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılması: Şiddet mağdurlarının adalete erişiminin kolaylaştırılması için gerekli tedbirler alınacak.
- Koruyucu ve önleyici hizmetlerin ulaşılabilir kılınması: Şiddet mağdurlarına ve şiddet riski altındaki kişilere yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin ulaşılabilir kılınması sağlanacak.
- Kamu personelinin şiddetle mücadele konusunda bilgi ve farkındalığının artırılması: Kamu personelinin şiddetle mücadele konusunda bilgi ve farkındalığının artırılması için gerekli eğitimler verilecek.
- Toplumsal farkındalık ve duyarlılığın arttırılması: Toplumsal farkındalık ve duyarlılığın arttırılması için eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
- Kanıta dayalı politikaların geliştirilmesi: Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.
- Kurumsal hizmet birimlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi: Kadına yönelik şiddetle mücadele kurumsal hizmet birimlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi sağlanacak.
- Risk analizi ve yönetimi odaklı yaklaşımla erken müdahale: Şiddet mağduruna erken müdahale edilmesi için risk analizi ve yönetimi odaklı yaklaşım benimsenecek.
- Teknik yöntemlerle takip sistemlerinin etkin uygulanması: Şiddet mağdurlarının ve şiddet uygulayanların teknik yöntemlerle etkin takibi sağlanacak.
- Dijital şiddetle mücadele: Kadına yönelik dijital şiddetle mücadele için farkındalık çalışmaları yapılacak.
- Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele: Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele için toplumsal farkındalık ve eş güdüm arttırma çalışmaları yapılacak.
- Kadın konukevlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi: Kadın konukevlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi sağlanacak.
- Kadınların iş gücüne katılımlarının teşvik edilmesi: Kadınların iş gücüne katılımlarının teşvik edilmesi için çalışmalar yapılacak.
- İzleme ve değerlendirme çalışmalarının sistematik hale getirilmesi: Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların analizi ve izleme ve değerlendirme çalışmaları sistematik hale getirilecek.
Bu tedbirlerin hayata geçirilmesi ile kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması ve güçlendirilmesi hedefleniyor.