GündemManşet

Cumhurbaşkanlığı tarafından karar verildi: Kurban Bayramı için kurallar resmen açıklandı!

Cumhurbaşkanlığı (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından ‘2021 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu tebliğde 2021 yılı Kurban Bayramı’nda ve 2022 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ yürürlüğe girinceye kadar kesilecek kurbanlarla ilgili esaslara, alınacak tedbirlere ve bu konulara ilişkin diğer hususlara yer verildi.

Kurban Bayramı için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, bu sene kesim yerlerinde yoğunluk oluşmaması için randevu sistemi uygulanacak. Satış yerlerine girişte ateş ölçülecek ve 38 dereceden yüksek ateşi olanlar içeri alınmayacak. Pazarlık esnasında tokalaşma olmayacak. Park, bahçe ve meydanlarda kesim yapanlara bin lira, kurallara uymayan tesislere 96 bin 561 lira, konutlarda kurallara uymayanlara 2 bin 399 lira ve hayvanlara eziyet edenlere bin 33 lira ceza yazılacak.

Öte yandan kurban satış yerleri İstanbul’da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilecek. Bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri ise 5 Temmuz’dan itibaren başlayacak. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacak.

Resmi Gazete’de bu sene Kurban Bayramı için salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlara yer verildi

1) Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi düzenlenecek Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporlarında, Tarım ve Orman Bakanlığının 2021/05 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi ve diğer talimatlarında belirtilen koruyucu
aşılamalara ilişkin hükümlere göre hareket edilir. Kurban satış yerlerine girişlerde bu belgeler mutlaka kontrol edilir.

2) Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmelerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, salgın hastalıklar yönünden kontrol edilir. Hayvan pazarı, borsa, geçici kurban satış ve kesim yerlerinin resmi ve belediye veteriner hekimlerince yapılan kontrol ve denetimleri sıklaştırılır.

3) Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların muayene ve kontrolleri yapılarak sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilir. Satılmayan hayvanların geri dönüşlerinde Veteriner Sağlık Raporu alınması hususunda yetiştiriciler bilgilendirilir. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalık şüphesi olan hayvanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile aynı Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve talimatların ilgili hükümlerine göre işlem
yapılır.

4) Sevk öncesinde hayvanların klinik muayenesi yapılır. Muayenede zoonotik hastalıklar dahil tüm hayvan hastalıkları yönünden değerlendirme yapılır. Hasta ya da hastalık şüphesi olan hayvanların sevkine izin verilmez. Sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanların sevk oldukları ve sevk edilecekleri yerin, hayvan hastalığı şüphesi ya da mihrakı nedeniyle oluşturulmuş koruma ve gözetim bölgesi olmaması durumunda, hayvanların sevkine müsaade
edilir.

5) Kurbanlık hayvanlar, Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının taşıyıcısı olan keneler yönünden; özellikle hastalığın görüldüğü il ve ilçelerde dikkatli bir şekilde muayene edildikten ve gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilir.

6) Hayvan pazarı, borsa ve geçici kurban satış yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için hayvanların ilk çıkış yerlerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken uygulanan koruyucu aşılama ve bağışıklık süreleri dikkate alınır ve satış yerlerine girişlerde de bu bilgiler kontrol edilir.

7) İstanbul ili Anadolu yakasına kurbanlık hayvan girişleri 5/7/2021 tarihinden itibaren başlayacaktır.

8) Hayvan pazarı, borsası, geçici kurban satış yerleri, kesim yerleri ile nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu aksatılmadan yapılır. Görevlilerce dezenfeksiyon kayıtları tutulur ve kontrollerde gösterilir.

9) Hayvan nakil araçlarında kullanılmak üzere hayvan pazarı, borsa ve geçici kurban satış yerlerinde temiz altlık bulundurulur. Nakil sonrasında araçlarda bulunan altlık ve gübreler hayvan hastalıklarını bulaştırma riskinin yok edilmesi açısından güvenli bir şekilde bertaraf edilir. Bunların gübre olarak arazide kullanılmasına izin verilmez.