GündemTeknoloji

Cumhurbaşkanlığı’ndan WhatsApp kullanan herkesi ilgilendiren açıklama!

Türkiye’de milyonlarca kişi popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı kullanıyor. Cumhurbaşkanı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, WhatsApp kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir açıklamada bulundu. Koç tarafından yapılan açıklamada, “Fotoğraf, video ve dosyalar sunuculardan silinmeyebilir. Bazı durumlarda mesajlar da sunucularda saklanabilir.” İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç WhatsApp kullanmaya devam edenler için önemi uyarılarda bulundu.

Koç tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

1)Yabancı menşeli bir mesajlaşma uygulaması, yeni gizlilik ilkelerinin yürürlüğe gireceği tarihi 15 Mayıs 2021’e ertelemişti. Bu gizlilik ilkelerini kabul etmeyen vatandaşlarımızı neler bekliyor?

15 Mayıs’ta sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıların hesapları silinmeyecek ve fonksiyon kaybı yaşanmayacak. Bir süre daha sözleşme hatırlatması yapılacak.

2. adım olarak sözleşme hatırlatması kalıcı hale gelecek ve kabul etmeyen kullanıcılara sohbet listesine erişim engeli gibi işlev kısıtlamaları getirilecek.

Birkaç haftalık sınırlı kullanımın ardından kullanıcı sözleşmeyi halen kabul etmemişse uygulama kullanımı tamamen engellenecek.

2 )Yeni gizlilik ilkeleri uyarınca getirilen değişiklikler, tüm kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. Yeni sözleşmede dikkat etmeniz gereken hususları biliyor musunuz?

Fotoğraf, video ve dosyaların sunuculardan silinmeme ihtimali

Bazı durumlarda mesajların da sunucularda saklanma ihtimali

Ödeme verilerine ilişkin belirsizlikler

Telefona ve bağlantıya ilişkin veri toplama ihtimali

IP adresi, telefon numarası, konum gibi verileri toplama

Üçüncü taraflara kullanıcı verilerini paylaşma

Paylaşılan kişisel verilerle profil analizi yapma ve ürün pazarlama

Kişisel verileri kullanıcıların rızası dışında belirsiz süre saklama ihtimali

3) Sözleşmeyi onaylamadan önce kişisel verilerin kullanımı hakkında önemli detayları incelemenizde fayda var.

4) Kullanıcıların Sağladığı Bilgiler: Mesajlar İşlem ve Ödeme Verileri

Yürürlükteki sözleşmede, sohbetler, fotoğraflar, videolar, sesli mesajlar, dosyalar ve konum paylaşım bilgileri dahil tüm mesajların teslim edildikten sonra sunuculardan silindiğine yönelik açık ifade varken; yürürlüğe girecek olan sözleşmede yalnızca “mesajların” teslim edildikten sonra sunuculardan silindiği ifade edilmektedir. Bu da fotoğraf, video ve dosyalar gibi içeriğin silinip silinmediğine ilişkin belirsizlik içermektedir.

Yürürlüğe girecek olan sözleşme uyarınca, finansal işlemler için sunulan hizmetlerin kullanılması halinde, ödeme hesabı ve işlem bilgileri dahil olmak üzere hakkınızdaki ek bilgiler işlenecektir.

5) Otomatik Olarak Toplanan Bilgiler: Kullanım ve Kayıt Bilgileri Cihaz ve Bağlantı Bilgileri Konum

Mesajlaşma, arama, durum, grup adı/resmi ve açıklaması dahil tüm grup bilgileri, profil fotoğrafı, son görülme bilgisi ve hakkındaki kısmındaki bilgileri en son ne zaman güncellediğiniz gibi bilgiler toplanacaktır.

Pil seviyesi, sinyal gücü, uygulama sürümü, mobil şebeke, bağlantı bilgileri (mobil iletişim operatörü veya internet servis sağlayıcısı dahil), dil ve saat dilimi, işlem bilgileri ve tamamlayıcılar gibi cihaza ve bağlantıya özgü bilgiler toplanacaktır.

Konumla ilgili özellikler kullanılması bile kullanıcının genel konumunu tahmin etmek için IP adresleri ve telefon numarası akan kodları gibi diğer bilgiler kullanılacaktır.

6)Üçüncü Taraf Bilgileri: Üçüncü Taraf Hizmetleri Kullanıcı Şikâyetleri

Hizmetlerin üçüncü taraf hizmetleriyle birlikte kullanılması durumunda, bu hizmetlerden kullanıcı hakkında bilgiler alınabilecektir.

Bir şikayette bulunulduğunda, hem şikayet eden hem de şikayet edilen kullanıcıyla ilgili bilgi toplanacaktır.