ÇYDD’den ürkütücü rapor! 10 binden fazla kız çocuğu resmen evlendirildi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’deki çocukların durumuna dair çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında 16 ve 17 yaş aralığındaki 10 binden fazla kız çocuğu resmi nikahla evlendirildi. Ayrıca, Türkiye’deki çocukların yüzde 45,2’si toplumsal dışlanma ve yoksulluk riski altında bulunuyor.

Raporda, ÇYDD Çocuk Güvenliği Birimi Odak Kişisi Hasan Kızıldağ tarafından yapılan analizlerle, eğitim, sağlık, güvenlik ve katılım haklarına yönelik sorunlara odaklanıldı. Rapor, çocukların eğitim sistemine güvensizliklerini ve 13-17 yaş arasındaki öğrencilerin sınavlara iyi hazırlansalar bile endişeli hissettiklerini vurgulayarak yetkilileri bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Resmi nikahla yani aile rızasıyla evlendirildiler

Çocuk haklarıyla ilgili diğer önemli konulardan biri de raporda ele alındı: 2022’de 10 binden fazla kız çocuğunun resmi nikahla evlendirilmiş olması. Raporda, çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği, çocuğa yönelik şiddet, çocuk istismarı gibi sorunlar ön plana çıkarken, özellikle kız çocuklarının erkek çocuklara göre 27 kat daha fazla yaşlarının büyütülerek evlendirildikleri belirtildi.

Aralarında erkek çocukları da var

Rapor, çocuk evliliklerine dair bazı çarpıcı istatistikleri de içeriyor. 2022’de 16-17 yaş grubundaki resmi kız çocuklarının evlilik oranının yüzde 2 olduğu ifade edilirken, bu oranın aslında 10 binden fazla kız çocuğunu kapsadığı vurgulandı. Ayrıca, mahkeme kararı ile yaşı büyütülen ve 18 yaşından küçük olanların evlendirilme sayısının 10.237 olduğu, bunun 362’sinin erkek çocuklar, 9.875’inin ise kız çocukları olduğu belirtildi.

Toplumsal algı yetersiz

Raporda, çocuk evlilikleri ile ilgili olarak toplumsal algının yetersiz olduğu ve devletin meseleyi ele alış biçiminin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, çocuk evliliklerine karşı çıkmak için laik, bilimsel ve kamusal eğitimle çocukların geleceğe hazırlanmalarının önemine dikkat çekildi. ÇYDD, çocuk haklarına saygı duyulması, çocukların sağlıklı bir ortamda büyüyebilmeleri ve geleceğe hazırlanabilmeleri için çalışmalarına devam edeceğini ifade etti. Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ülkelerin çocuk haklarını hayata geçirmeleri ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği içinde olmalarının gerekliliği vurgulandı.

 

Exit mobile version