Gündem

Daha düşük elektrik faturası ödeyeceksiniz: Sadece bunu yapmanız gerekiyor!

Türkiye’de vatandaşlar yüksek gelen elektrik faturasını düşürmenin yollarını arıyorlar. Yılık tüketim miktarı, serbest tüketici limitinde veya üzerinde olan vatandaşlar ise elektrik dağıtım şirketleri ile anlaşma yoluna giderek faturalarını düşürebiliyorlar. Bu kapsamda EPDK serbest tüketiciler hakkında resmi internet sayfası üzerinden bilgilendirmede bulundu.

Serbest Tüketici Olarak Temel Haklar Nelerdir?

Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda, serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketen mesken aboneleri serbest tüketici olma hakkını kullanabilirler.

Serbest tüketiciler ikili anlaşmalarının herhangi bir şekilde sona ermesi veya talep etmeleri halinde, bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden (ilgili dağıtım bölgesinde bulunan serbest tüketici olmayan/hakkını kullanmayan tüketicilere Kurul tarafından onaylanan tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satışı yapan şirket) son kaynak tedariği kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite satın alabilir.

Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar tesis edilmesi zorunludur.

Tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilir ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez.

2021 yılı için serbest tüketici limiti 1200 kWh olarak belirlendi. Bu limitin üzerinde olan vatandaşlar elektrik dağıtım şirketleri ile ikili anlaşma yoluna giderek faturalarını düşürebilirler.