Ekonomi

Daha yüksek emekli aylığı almak için en etkili formül belli oldu!

Türkiye’de emekli olma hayali kuran vatandaşlar bir yandan da emekli maaş tutarını artırmanın yollarını araştırıyor. Yüksek emekli maaşı almanın formüllerini uygulayan çalışanlar, emekli olduklarında daha fazla aylık alarak ekonomik açıdan rahata ulaşıyor. Emekli olunca yüksek maaş almak isteyenlerin merak ettiği tüm detaylar açıklandı. Emekli olunca daha fazla maaş almak için belirli bir formülün uygulanması gerekiyor. SSK ve Bağkur emeklilerinde 2000 yılı öncesi ve 2008 sonrası hesaplamalara göre daha yüksek emekli maaşı almak mümkün.

Yüksek Emekli Maaşı Almanın Yolları

Emekliliğinde daha yüksek maaş alarak ekonomik açıdan zorlanmamak isteyenler için bazı formüller gündeme geldi. İlk olarak yüksek emekli maaşı almak için çalışma döneminde primlerin yüksek miktarda yatırılması gerekiyor. Aylık asgari ücret alan çalışanların primleri daha yüksek oranda ödeniyorsa bu kişilerin emekli maaşı yüksek çıkıyor. Aynı zamanda maaşı yüksek olduğu halde sigorta primleri düşük ödenen kişilerde ise emeklilik döneminde düşük maaş alma söz konusu oluyor. Yüksek aylık almak isteyen kişilerin primleri tavan seviyeden yatırılırsa emekli olduklarında yüksek emekli maaşı alacaklarının bir göstergesidir.

Emekli Maaş Miktarını Yükseltmenin Formülleri

Çalışma döneminde olan vatandaşlar bazı koşullara dikkat ederek emekli maaşlarını yüksek seviyede alabilme imkanına sahiptir. Emekliliğe hak kazanan kişinin prim gün sayısı, yaşı, işe başlama tarihi ve SSK ya da Bağkurlu olması maaş miktarını belirleyen faktörlerdendir. Prime esasa kazancın yüksek olması ve prim ile ikramiyelerin prime esas kazanca eklenerek belgelenmesi durumunda yüksek kazanç elde edilebilmektedir.

Ayrıca enflasyon ve yıllık büyüme oranı emekli maaşlarını belirleyen faktörlerdendir. Emekli aylığı çalışanın ortalama aylık kazancı yani prime esas kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucu hesaplanır. Bu bakımdan maaş ile sigorta priminin birbirine uyumlu olması gerekir.