“Damsız almıyoruz” diyen mekana 80 bin TL ceza!

Genelde cinsiyet ayrımcılığı kadınlar tarafından şikayet edilirken, İzmir’de yaşanan olayda bu kez erkekler mağdur oldu. Bekarlığa veda için rezervasyon yaptırdıkları mekana alınmayan bir gurup erkek şikayette bulundu. TİHEK şikayeti haklı bularak cinsiyet ayrımcılığı sebebiyle mekana 80 bin lira ceza kesti.

İzmir’de bir eğlence mekanı, bekarlığa veda partisi için rezervasyon yaptırmak isteyen 8 erkeğin talebini “sadece erkek alamıyoruz” gerekçesiyle reddetti. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), mekanın bu uygulamasını cinsiyet ayrımcılığı olarak değerlendirerek 80 bin TL idari para cezası verdi.

TİHEK, İzmir’de bir eğlence mekanının “sadece erkek alamıyoruz” gerekçesiyle bekarlığa veda partisi için rezervasyon yaptırmak isteyen 8 erkeğin talebini reddetmesi üzerine harekete geçti. Kurum, mekanın bu uygulamasını cinsiyet ayrımcılığı olarak değerlendirerek 80 bin TL idari para cezası verdi.

TİHEK’ten cinsiyet ayrımcılığına sert tepki

TİHEK’in kararında, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının önemi vurgulandı. Kararda, 6701 sayılı Kanun’un 3. maddesinde sayılan ayrımcılık temellerinden birinin cinsiyet olduğu ve bir kişinin cinsiyeti nedeniyle hak ve hürriyetlerden eşit şekilde yararlanmasının engellenmesinin veya zorlaştırılmasının cinsiyet ayrımcılığı oluşturduğu belirtildi.

“İçen erkek rahatsızlık verir” önyargısı reddedildi

İşletmenin, “Tamamı erkek grupların, içkinin tesiriyle kadın misafirleri rahatsız edici tavırlarda bulundukları” iddiasına da TİHEK tarafından cevap verildi. Kararda, bu tür ön yargıların ayrımcılık olgusunu beslediği ve somut olayda herhangi bir objektif değerlendirmenin bulunmadığı ifade edildi.

Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı vurgulandı

TİHEK, kararında “Kadınların da içki tükettiklerinde rahatsızlık vermeyeceği ancak erkeklerin içki tükettiklerinde rahatsızlık vereceği ve diğer müşterilerin rahatsız olacağı inancı bir ön yargıdan ibarettir ve ayrımcılık olgusu bunun gibi ön yargılardan beslenmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

Exit mobile version