Danıştay ‘abaya’ yasağını onadı!

Fransa’da okul döneminin açılmasından önce, daha çok Müslüman kız öğrencilerin tercih ettiği ‘abaya’ türü uzun giysilerin yasaklandığı duyurulmuştu.

New York Times’ın haberine göre; Fransa’da alınan yasak kararı perşembe günü Danıştay’ın onayından geçti.

Haberin detayında yer alan bilgiye göre; Danıştay söz konusu yasak için, temel özgürlüklerin ciddi ve açıkça yasadışı ihlali olmadığına karar verdi. Danıştay’ın bu kararı ile birlikte, okullarda abaya yasağı uygulanmaya devam edecek.

Eleştirilere sebep olmuştu

Okullarda uygulanan yasağın ayrımcılık içerdiğini düşünenler, yasağı eleştirmişti. Söz konusu yasak Danıştay Mahkemesine taşınmıştı.

Abaya yasağını kim duyurdu?

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal yaptığı açıklamasında; devlet okullarında genelde Müslüman kız öğrencilerin giydiği bol ve uzun elbiselerin ‘abaya ve çarşaf’ yasaklandığını açıklamıştı. Yasak, eğitim döneminin başladığı 4 Eylül’den itibaren yürürlükte.

Ayrıca Attal yaptığı açıklamaya ek olarak; ‘’Bir sınıfa girdiğinizde, herhangi bir öğrencinin dinini ona baktığınızda tanımlayamamalısınız’’ demişti.

Başka yasaklar var mı?

Fransa laik düzene zarar verdiği gerekçesiyle daha önce eğitim kurumlarında başörtüsünü yasaklarken, 2010 yılında da kamu alanlarında peçe takılmasını yasaklamıştı.

Kaynak: New York Times

Exit mobile version