DepremlerGenelGündem

DASK yerine Zorunlu Afet Sigortası ‘ZAS’ geliyor!

Türkiye’yi yasa boğan, 6 Şubat 2023 tarihli, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ) etkili olan depremler Türkiye’de yeniden deprem gerçeğini hatırlattı. Son aylarda yaşanan seller sonrası yaşanan kayıplar da çok fazla olunca 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında yaptırılması zorunlu hâle gelen DASK’ın yerine zorunlu afet sigortası ZAS geliyor.

ZAS nedir?

Türkiye’de son dönemde yaşanan deprem ve sel felaketlerinden sonra, DASK’ın daha kapsamlı olması gerektiği düşünüldü. Yeni sistem hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. DASK Genel Müdürü Selva Eren, yürütülen çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Yeni proje ZAS’ın, DASK’tan en büyük farklarından biri de konut içinde zarar gören eşyalarında kapsam içine dahil edilmesi.

Değerlendirme Erol Esentürk’ten geldi

Zorunlu Afet Sigortası ZAS ile ilgili değerlendirme yapan Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk, hem konuta hem de konut içindeki eşyalara gelecek zararları kapsayacak bu uygulama ile vatandaşların tek prim ödeyerek, afetler dolayısıyla oluşabilecek kayıpları için kapsamlı bir poliçe alabileceğini söyledi.

Şu anda 3 bin 16 lira olan metrekare teminat bedeli 6 bin liraya yükseleceğini belirten Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk, “Türk Reasürans, hazırladığı tasarıyı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) gönderdi. Bu yeni uygulama ile teminatlar da enflasyona endeksli olarak her ay artacak. DASK enflasyona endeksli olacak. TÜFE’ye göre her ay belirlenen enflasyon oranında DASK yapılan konutun sigorta bedeli artacak. Yeni düzenleme sonrası ZAS’ın içine artık eşyalar da girecek. Sigorta yaptırılırken ‘ev sahibi misin, kiracı mısın’ diye sorulacak. Vatandaş, ev sahibiyse sadece konut için DASK yapılacak. Konutta kiracı ise Dask’ın içine eşya sigortası dahil olacak” dedi ve “Yeni düzenlemenin 2024’ün başından itibaren uygulamaya girmesi bekleniyor, biz sigorta acenteleri için nasıl bir çalışma olacağını ve bu sürecin nasıl devam edeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye ekledi.

6 Şubat depremlerinde neler olmuştu?

6 Şubat 2023’te tam 11 ilde etkili olan merkez üsleri Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan 7.8 ve 7.5 büyüklüğüne depremler meydana gelmişti. Yapılan resmi açıklamalara göre yaklaşık 50 bin insanımız hayatını kaybederken, en az 122 bin insanımız afette yaralanmıştı.

Kahramanmaraş merkezli deprem Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerde de etkisini hissettirmişti.  Türk Hükümeti, deprem bölgesi için doğal afet ve salgın gibi acil durumlarda uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan ettiğini açıklamıştı. Yaşanan depremin ardından, Dünya Sağlık Örgütü de 3. seviye acil durum ilan etmişti.

11 ildeki DASK poliçe sayısı ne kadardı?

Eylül 2000’de yürürlüğe giren 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile meskenler için Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yapmak üzere Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştur. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’dan alınan rapora göre: Depremden etkilenen 11 ildeki DASK poliçe sayısı 1.143.249’dur.

Zorunlu Deprem Sigortası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündeme gelirken, depremin etkili olduğu 11 il arasında en yüksek sigortalılık oranı yüzde 64,1 ile Gaziantep’teyken, Kilis yüzde 59,2 ile ikinci, Kahramanmaraş yüzde 53,3 ile üçüncü olmuştu.