Delhi hava kirliliğiyle mücadele için ilk duman kulesini kurdu!

Delhi son yıllarda her kış için endişe verici derecede zehirli hava kalitesi ile mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta, genel hava kalitesi endeksi (AQI) 419’du. Kirletici partikül PM10’un konsantrasyonu 399’da (µgm-3) ve PM2.5’in 269’da kaydedildi.

Kasım 2019’da, yüksek mahkeme Modi hükümetini ve Arvind Kejriwal-Delhi hükümetini hava kirliliği ile başa çıkmak için başkentte “duman kuleleri” kurmak için 10 gün içinde kapsamlı bir plan hazırlamaya yönlendirdi. İlham, bu teknolojiyi zaten denemiş olan Çin’den geldi.

Duman kuleleri, birden fazla hava filtresi tabakasıyla donatılmış büyük ölçekli hava temizleyicileri olarak çalışabilen cihazlar. Son birkaç yıldır hava kirliliği ile mücadele eden Çin’in şu anda iki duman kulesi var. Biri başkent Pekin’de, diğeri ise Xi’an şehrinde dünyanın en büyüğü olarak adlandırıldı.

Delhi deneyi, IIT Delhi ile işbirliği içinde Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay tarafından yönetiliyor. Merkezi kirlilik kontrol kurulu ve Minnesota Üniversitesi bu sürece dahil olmaktadır. Minnesota Üniversitesi daha önce Xi’an projesinde de yardımcı olmuştu. “Kirlilik seviyelerinin yüksek olduğu Delhi gibi bir şehirde hava dinamiktir ve kirlilik kaynakları çoktur, bu tür cihazlara yatırım yapmak mümkün değildir. Dünyanın hiçbir yerinde bu teknolojinin hava kalitesini artırdığını tespit etmek için yayınlanan hiçbir veri görmedik. ”Bilim ve Çevre Merkezi genel müdürü Anumita Roychowdhury, Hindistan Times’a verdiği demeçte, “Aynı para, emisyonları azaltmak için harcanmalıdır. Gerçek emisyonları azaltmak için gerçek eyleme ihtiyacımız var. ”

Exit mobile version