Gündemİzmir Haberleri

Delta varyantı paniği: Türkiye’de de hızla yayılıyor! İzmir’de kaç kişide görüldü?

Koronavirüs önlemleri kapsamında aşılama çalışmaları devam ediyor. Salgının bitmesini beklerken şimdi de Delta varyantı ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada Türkiye’de görülen Delta varyantı vakasının 224’e çıktığını duyurdu. Bakan Koca daha önce 16 ilde 134 kişide Delta varyantının görüldüğünü açıklamıştı. Açıklanana göre, İzmir’de de şuana kadar 3 Delta varyantı vakası tespit edildi.

“ ŞUAN ELİMİZDE YETERLİ AŞI VAR”

Koca, öte yandan rapel-hatırlatma dozu ve BioNTech’te ikinci doz bekleme süresinin yarınki Bilim Kurulu’nda görüşüleceğini açıkladı.

Koca, bu konuyla ilgili şunları söyledi:

* 6 haftaya uzatmayı Uğur hoca ile görüşerek karar vermiştik. Özellikle vatandaşlarımıza erken dönemde 1’er aşıyı yapmak istemiştik.

* Şu dönemde elimizde yeterli aşımız var. Yarın Bilim Kurulu’nda gündem konularından biri de bu olacak.

* 6 haftanın 4 haftaya çekilip çekilmeme durumu dahil olmak üzere özellikle hatırlatma dozu; 60 yaş üstü vatandaşımıza ve sağlık çalışanlarımıza bunun uygulanıp uygulanmaması gerektiği de Bilim Kurulu’nun gündemi olacak.

Bakan Koca, hastalığı geçirenlerde aşı süresinin 6 aydan 3 aya düşürülmesi konusunun da yarın Bilim Kurulu’nda görüşüleceğini kaydetti.

BİONTECH AŞISI DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Alman BioNTech firmasının CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’li Pfizer ile birlikte geliştirilen aşının, delta varyantına karşı etkili olduğunu açıklamıştı.

mRNA yöntemiyle geliştirilen aşının yeni varyantlara karşı etkisinin sürekli takip edildiğini belirten Şahin, “Şu anda aşımızın dolaşımdaki varyantlara ayarlanması gerektiğine dair bir gösterge yok” demişti.

‘YÜZDE 90 ETKİLİ’

Pfizer’in İsrail’deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, geliştirdikleri Koronavirüs aşısını İsrail’de tespit edilen 200 Delta varyantı vakasında denediklerini açıklarken, “Aşımız bu varyantı önlemede yaklaşık yüzde 90 etkili” diye konuşmuştu.

Yerel yayın organı Army Radio’ya verdiği demeçte Rappaport, “Bugün sahip olduğumuz veriler, laboratuvarda yaptığımız araştırmalardan gelen verileri içeriyor” derken, “Veriler aşımızın Delta varyantını önlemede yaklaşık yüzde 90 etkili olduğuna işaret ediyor” diye konuştu.