Fethiye’de, deniz çayırlarının korunması amacıyla “Deniz Çayırlarının Dağılımlarının Belirlenmesi, Haritalanması ve Transplantasyonu Projesi” kapsamında 10 bin deniz eriştesi ekimi gerçekleştirildi.
Halk arasında “deniz eriştesi” olarak da bilinen deniz çayırları, kıyı yapılaşması, turizm baskısı ve trolle avcılık gibi nedenlerden dolayı giderek azalarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
27 nokta tespit edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi ve GİSBİR iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Fethiye çevresinde sonar cihazları ve dronlar kullanılarak ekim yapılacak alanlar belirlendi ve 27 nokta tespit edildi.
Projenin ilk adımı olarak dün Fethiye’nin Göcek Koyu’nda deniz eriştesi ekimi gerçekleştirildi.
10 kat daha fazla oksijen üretiyor
Ekim öncesinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Çetin Akçalı, deniz çayırlarının ekosistemi koruma konusunda ormanlardan 10 kat daha fazla oksijen ürettiğini vurguladı.
Akçalı, proje kapsamında üretilen bilgilerin Türkiye ve dünya çapında çevre koruma literatüründe önemli bir yer edineceğini ve uzun yıllar sürecek çevre koruma çalışmalarına ilham kaynağı olacağını belirtti.
10 bin deniz eriştesi daha ekilecek
Proje aynı zamanda özel çevre koruma bölgeleri için hayati bilgiler üretecek ve deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlayacak.
Konuşmanın ardından Göcek Körfezi’nde tespit edilen bölgeye tekneyle giden bilim insanları ve gazeteciler, bölgedeki ilk deniz eriştesi ekimini gerçekleştirdi.
Proje kapsamında, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne 10 bin deniz eriştesinin ekilmesi planlanıyor.