Denizin ortasında yüzen bağımsız ‘yapay zeka devletleri’ geliyor

ABD merkezli Del Complex firması, 500 milyon dolar değerinde 10 bin Nvidia H100 GPU’ya sahip yüzen bir veri merkezi projesi olan BlueSea Frontier Compute Cluster’ı (BSFCC) duyurdu. Bu devasa veri merkezi, gelecekte bağımsız yapay zeka devletlerinin ortaya çıkabileceği bir konsepti beraberinde getiriyor.

BSFCC’nin temel amacı, yapay zeka gelişimine adanmış “egemen ulus devletleri”nin oluşturulmasını mümkün kılmak. Yüzen veri merkezi, 10.000 Nvidia H100 GPU ile donatılmış olup sektörde lider performans, su soğutma ve çevre güvenliği için güneş enerjisi kullanımıyla öne çıkıyor.

Uluslararası düzenlemelerden muaf olacak

Del Complex’in açıklamalarına göre, BSFCC uluslararası sularda faaliyet gösterecek ve bu nedenle uluslararası yapay zeka düzenlemelerinden muaf olabilecek. Bu projenin temelinde, yapay zekaya odaklı egemen devletlerin ortaya çıkabileceği bir gelecek yatıyor.

Firma, güvenliği sağlamak için gemideki güvenlik ekibinin “kinetik risk azaltma” sağlayacağını belirtiyor. BSFCC’nin kuruluşunun, uluslararası sularda bulunmasının düzenleyici incelemelerden kaçınmada yardımcı olacağı düşünülüyor.

Bilgi işlem ve özerkliğin zirvesi

Del Complex, BSFCC’nin “bilgi işlem ve özerkliğin zirvesi” olduğunu ifade ederken, her bir veri merkezinin kendi tüzüklerine göre yönetileceğini ve egemen ulus devleti olarak faaliyet göstereceğini belirtiyor. Şirket, BSFCC’lerin düzenlemelerden muaf olma ve vergiden korunma fırsatları sunacağını savunuyor.

Bu konsept, uluslararası sularda dolaşan ve yüzen veri merkezlerinden oluşan bir filonun ortaya çıkabileceği uzun vadeli bir vizyonu beraberinde getiriyor. Del Complex, her bir BSFCC’nin “devlet olma” statüsünün uluslararası yasalara uygun olacağını ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve Montevideo Sözleşmesi aracılığıyla tanınacağını belirtiyor.

 

Exit mobile version