Denizli Tripolis Antik Kenti’nde Kurtuluş Savaşı’na ait siper bulundu

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, Kurtuluş Savaşı döneminden kalma bir siper bulundu. 200 metre uzunluğundaki siperin, Yunan askerleri tarafından kazıldığı belirlendi.

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen kazılarda, antik kentin doğu, güney ve batı yönlerinde, 1-1,5 metre genişliğe ve 200 metrelik uzunluğa sahip zikzak yapılı bir siper tespit edildi.

Yunan güçlerince kazıldığı belirlendi

Siperin, 5 Temmuz 1920’de Manisa’nın Alaşehir ilçesi üzerinden ilerleyerek Buldan’ın köylerini işgal eden ve Büyük Taarruz ile bölgeden çekilmek zorunda kalan Yunan güçlerince kazıldığı belirlendi.

Siperin hemen gerisinde, yaklaşık 21 metrekarelik dikdörtgen planlı bir taştan yapılmış koğuşun da bulunduğu belirlendi.

Konak olarak kullanılan taş yapıda, bir ocak ve çok sayıda gaz lambası parçası bulundu.

Konserve kutuları bulundu

Kazı ekibi, siperde ayrıca pirinçten yapılmış mermiler, fişek kovanları, çeşitli ebatlarda tüfeklerin parçaları, Portekiz’den ithal edilmiş sardalye konserve kutuları ve Uruguay’dan ithal edilmiş sığır eti konservesi gibi buluntulara da ulaştı.

Siperin, Milli Mücadele dönemine ışık tutması açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duman, “Bu anlamda önemli. Siperlerde tabii günümüze daha yakın olması itibarıyla farklı buluntular da ele geçti. Bunların arasında pirinçten yapılmış mermiler, fişek kovanları, yine çeşitli ebatlarda tüfeklerin parçaları, yine bu mevzileri kullananların yeme içmede kullandıkları çeşitli konserveler bulduk. Bunların içerisinde Portekiz’den ithal edilmiş sardalye konserve kutuları, Uruguay’dan ithal edilmiş sığır eti konservesi çok sayıda ele geçti” dedi.

Duman, siper ve koğuşun, Tripolis Antik Kenti’nin kültürel dokusunun devamlılığını gösteren önemli bir unsur olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Exit mobile version