Gündem

Deprem erken uyarı sistemi tartışma yarattı: “Depreme dayanıklı konut şart”

5.Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, erken uyarı sisteminin tek başına yeterli olmadığını, depreme dayanıklı konutların da önemine dikkat çekti.

Özener, “Erken uyarı sistemi, depremin yıkıcı dalgalarının yerleşim yerlerine veya kritik tesislere ulaşmadan önce bir uyarı vermektedir. Ancak depremin kaynağıyla yerleşim yerlerinin arasındaki mesafe ne kadar kısaysa, erken uyarı sisteminin faydası o kadar azalmaktadır. Örneğin, Kahramanmaraş depreminden sonra o depremin Hatay’a ulaşana kadar geçen sürede belki 30-40 saniye bir erken uyarı mesajı almak mümkün olabilir. Ancak, 3-5 saniyelik bir erken uyarının kaçma şansı sağlamadığı unutulmamalıdır” dedi.

Özener, erken uyarı sisteminin depreme dayanıklı yapıların yerine geçemeyeceğini belirterek, “Depreme dayanıklı bir binada oturmuyorsanız, erken uyarı sisteminin size bir faydası olmayacaktır. Deprem anında binanız yıkıldığında, 3-5 saniye içinde kaçmak mümkün olmayacaktır” diye konuştu.