Genel

Deprem Tehlikesi: Uzman Uyarıyor!

Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Dr. İbrahim Behram Uğur, üç şehir arasında bulunan yerleşim yerlerinin deprem bölgesinde olduğunu belirtirken, bir şehrin ise diri fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekti.

6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından Türkiye’deki diri fay hatları haritasının güncellendiğini aktaran Dr. Uğur, bu güncelleme sonrasında Şırnak’tan geçen ve önceden aktif olmayan iki farklı fay hattının aktif hale geldiğini vurguladı.

Şırnak ve Çevresindeki Fay Hatlarına Dikkat!

Dr. Uğur, Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, Doğu Anadolu Fayı ve Güney Doğu Anadolu Bindirme Fayı gibi önemli fay hatlarına dikkat çekti. Şırnak ilini ilgilendiren bir başka fay hattı olan Cizre Fayı’nın da artık diri olarak değerlendirildiğini belirtti.

Bina İnşaatında Kalite ve Uyum Önemli!

Deprem riskine karşı alınması gereken önlemler hakkında konuşan Dr. Uğur, bina yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin önemine vurgu yaptı. Beton ve inşaat demirinin uygunluğunun yanı sıra, bina rejitelerinin artırılması için perde beton kullanılmasının gerekliliğini vurguladı.

Yapı Stoğunun İncelenmesi ve Uyum Derecesi

Dr. Uğur, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilerek deprem bölgesindeki yapıların incelendiğini ve yapı stoğunun çoğunluğunun eski binalardan oluştuğunu belirtti. Yeni yapılan binaların genellikle deprem yönetmeliklerine uygun olduğunu ancak eski binaların bu standartlara uygun olmadığını vurguladı.

Uzmanın uyarıları, deprem riski altındaki bölgelerde alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Kaliteli malzeme kullanımı ve yapıların deprem yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edilmesi, can güvenliği açısından kritik öneme sahip.