Gündem

Deutsche Bank’tan Resesyon Uyarısı!

Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin önümüzdeki sene için durgunluk yaşamasını beklediğini açıkladı. Bankanın yaptığı tahminlere göre, yüksek enflasyon ile mücadele ederken para politikasında sıkılaştırma adımlarını hızlandıran FED’in, bunun sonucu olarak önümüzdeki sene ekonominin resesyona girebileceğini açıkladı.

Enflasyon ile Mücade Resesyon Getirebilir

Deutsche Bank, ABD ekonomisi için yaptığı tahminleri açıkladı. Resesyon ihtimalini oldukça yüksek bulan bankacılık devi, FED’in yüksek enflasyon ile mücadelesinde tercih ettiği yolların ekonomik durgunluğa sebebiyet verebileceğini açıkladı.

Deutsche Bank ekonomistlerinin düzenlediği rapor, durgunluğun sonuçlarının beklenenden çok daha kötü olacağı şeklinde ifadeler içeriyor. Büyük bir durgunluğu işaret eden rapora göre, FED’in uygulayacağı politika faizinin yüzde 5 ve yüzde 6 aralığında olabileceği ve Birleşik Devletler’de önümüzdeki sene için resesyon ihtimalinin oldukça yüksek olduğu ifade edildi.

Alman bankacılık devi sunduğu raporda, yüzde 8,5 seviyesi ile son 40 yıl içerisindeki en yüksek enflasyon oranına ulaşan ABD’nin, hedef olarak belirlediği tüketici enflasyonunda yüzde 2 seviyelerine ulaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini belirtti. Dolayısıyla bu hedefe ulaşmak adına merkez bankasının faiz oranlarını agresif şekilde artırmasının ekonomiye ciddi zararlar vereceğini ifade etti.

En Geç 2024 Ortasında Toparlar

Ayrıca sunulan rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın büyüme adına frene daha sıkı basma ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bunula birlikte yükselen enflasyonu önlemek için resesyonun belki de bir ihtiyaç olduğu ihtimali de tahminler arasında yer alıyor. Bankanın sunduğu rapor doğrultusunda, FED’in enflasyon ile mücadele kapsamında uyguladığı politikalarda rotayı tersine çevirmesi halinde, en geç 2024 yılı ortalarında ABD ekonomisinin toparlanacağı ön görülüyor.

Mayıs’ta Faizler Artabilir

Yüksek enflasyon endişesi, FED’in faiz artışlarını hızlandıracak gibi gözüküyor. Yaşanacak hızlı faiz artışı ise doların değer kazanması ve büyümenin yavaşlaması gibi sonuçları beraberinde getirebilir.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), FED’in uygulayacağı para politikasını belirleyen son toplantısında faiz artışlarının ilk adımını atmış ve politika faizini 25 baz puan artırmıştı ve böylelikle 0,25 seviyesinde olan politika faizi 0,50 seviyesine çıkmıştı. Ancak bu artışın enflasyon ile mücadele kapsamında yetersiz kalması, önümüzdeki ay yapılacak toplantıda faiz kararlarının artış yönünde olacağı beklentilerini artırdı.