Ekonomi

Devlet 5 yıllık paraları iade edecek: Binlerce vatandaşın hesabına 2 bin 500 TL yatırılacak!

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi nin kabul edilmesi ile beraber, çiftçilerin desteklerinden alınan vergilerin kaldırılacağı öğrenilmişti. Bu nedenle devletin çiftçilere ödenen desteklerden kesilen verginin 5 yıl geriye dönük iadesi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı binlerce kişiye ödeme yapacak. Yeni düzenlemeye göre, Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak.

Ancak ödemeden faydalanmak isteyen çiftçilerin bazı şartları sağlaması gerekiyor.

İade almak için gerekli şartlar:

Çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içinde yetkili vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor.

Vazgeçilen davalarla ilgili önceden verilmiş ve kanun yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca, taraflara tebliğine bakılmaksızın bir işlem yapılmayacak, idarece de açılmış davalar sürdürülmeyecek.

Faiz, yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek, hükmedilmişse ödenmeyecek.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunanların iade talepleriyle ilgili olarak bu hüküm uygulanmayacak.

Ne kadar ödeme yapılacak?

Devletin çiftçiler için faizi ile beraber 5 milyar liralık ödeme yapması bekleniyor. ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon çiftçi olduğu düşünülürse, kişi başı 2 bin 500 TL geri ödeme yapılması bekleniyor. Ancak ödemeler hakkında kesin bir açıklama yapılmış değil.