Editörün SeçtikleriEkonomi

Devlet destekli 400.000 TL kredi veriliyor! Tamamen faizsiz kredi…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 400 bin TL faizsiz konut kredisi ile ilgili yeni bir duyuru yaptı ve bu kredi, belirli hak sahiplerine sunulacak ve konut ediniminde önemli bir destek sağlayacağı ifade edildi. SGK’nın duyurduğu faizsiz konut kredisi, çeşitli yasal düzenlemeler kapsamında aylık bağlanan kişilere sunulduğu belirtilerek  5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gibi düzenlemelerden yararlanan maluller, dul ve yetimlerin bu krediden faydalanma hakkı bulunmadığı bildirildi. Ayrıca, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre harp veya vazife malullüğü aylığı almakta olanların da bu krediyi alabileceği de paylaşıldı.

BAŞVURU AYRINTILARI

Konu ile ilgili olarak kredi başvurusu için hak sahiplerinin, daha önce düzenlenmiş olan hak sahipliği belgelerine ihtiyaç duymaksızın doğrudan T.C. Ziraat Bankası veya T. C. Halk Bankası şubelerine başvurmaları gerektiği ifade edilerek 3 Mayıs 2021 tarihi itibariyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalanan veri paylaşım protokolü çerçevesinde, hak sahipliği bilgileri doğrudan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından kontrol edildiği de bildirildi. Bundan kaynaklı olarak  başvuru sırasında SGK tarafından düzenlenmiş hak sahipliği belgesine gerek kalmadığı da vurgulandı.

KREDİ KOŞULLARI

Faizsiz konut kredisi, hak sahibinin aylığından kesilen bir kısmıyla geri ödendiği ifade edilerek kredi geri ödemeleri, aylık bağlanmış olan kişilerin aylığının 1/4 oranında kesilerek yapılacağı ve eğer hak sahibinin aylığı kesilmişse ya da aylık almıyorsa, geri ödemeler son ödenen aylık taksiti üzerinden hesaplanarak yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, maluller kamu kurumlarında çalışmaya devam ederken, aylıkları bu kurumlardan alınırsa, kredi taksitleri yine aylıkların 1/4’ü + %25 fazlası olarak belirleneceği aktarıldı.

ÖDEME ŞARTLARI

Aylığı kesilen hak sahiplerinin kalan borçları, son ödenen aylık taksitinin %25 fazlası olarak belirlenir ve bu miktar her ayın 20. günü akşamına kadar bankaya yatırılacağı ifade edilerek ölüm durumunda, kalan kredi borcu aylık almaya devam eden varislerden tahsil edileceği ve eğer aylık almayan bir hak sahibi varsa, kredi taksitleri son ödenen taksit tutarının %25 fazlası olarak ödeneceği aktarıldı.