Ekonomi

Devletten maaş alanları ilgilendiriyor: SGK hesaplara fazla para yatıracak!

Türkiye’de maaş alanları ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanıyor. Devlet tarafından maaş ödemesi yapılan vatandaşlara güzel haber geldi. Son gelen bilgilere göre, Temmuz ayında Emekli, memur, yaşlı, işçi ve taşeron maaşları değişiyor. Peki, SGK’ya yaptıkları başvuru ile yaşlı maaşı alanların zamları ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaş Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan zammı bekliyor. Son gelen bilgilere göre, 6 aylık enflasyon verilerin açıklanması sonrası memur, emekli, yaşlı, işçi maaşlarına zam uygulanacak. Son enflasyon verilerine göre, yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya, engellilere ödenen aylık 851.95 liradan 1035.63 liraya yükseldi.

Yaşlılık aylığına başvurular ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yapılıyor.

Başvuru şartları nelerdir?

Başvuran kişinin hiçbir sosyal güvencesinin bulunmaması (SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı) (4A,4B,4C) gerekiyor. Bunun dışında,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Aylık gelirin muhtaçlık sınırının altında olması
65 yaşını doldurmuş olmak gibi şartlar var.
Gelirin yanlış beyan edilmesi, usulsüzlük, sahte belge gibi durumların tespit edilmesi halinde 65 yaş maaşı anında kesiliyor. Nafaka alan kişiler de yaşlılık aylığından faydalanamıyor.

Devlet tarafından vatandaşlara, elektrik desteği, evde bakım desteği, kira desteği, kış yakıt desteği, konut tamamlama desteği, gıda yardımı gibi destekler de veriliyor.