Dikkat! Beta Varyantı Artmaya Devam Ediyor

Uzun zamandır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü mutasyona uğramaya devam ediyor.

Virüsün geçirdiği mutasyonlar, virüsün insana etkisini kayda değer bir şekilde etkiliyor.

Covid-19 virüsünün uğradığı mutasyonlar virüsün kolay yayılımına, aşılar tarafından sağlanan bağışıklığa, teşhisine, tedavisine ve koruma yöntemlerinin başarısız olmasına yol açıyor.

Uzmanlar mevcutta kullanılan aşıların Beta varyantına karşı ne derece koruyucu olduğu sorularına tamamen cevap vermiş değil.

Beta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant olarak tanımlanırken, birçok ülke Beta varyantına karşı tedbirlerini almaya başladı.

Hürriyetin haberine göre; Fransa’dan İngiltere’ye ve Galler’e dönen yolcular, aşının iki dozunu yaptırmış olsalar bile karantina uygulamasına tabi tutuluyor. Alınan bu önlemin nedeni, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantının yayılmasının önüne geçmek.

İngiltere’de hükümet, alınan önlemin “aşılama programının kazanımlarını korumak için” bir koruyucu tedbir olduğunu söylüyor. Fransız yetkililer ise Beta varyantının, ülkenin denizaşırı bölgeleri olan La Reunion ve Mayotte’ten geldiğini, ana kara topraklarında yaygın olmadığını belirtiyor.

Güney Afrika’da daha yaygın olan Beta varyantı 50’den fazla ülkeye yayıldı.

Aşılar Beta Varyantına Etkili Mi?

Orijinal koronovirüs’e göre tasarlanan mevcut aşılar yeni varyantlara göre değil. Mevcutta kullanılan aşıların Beta varyantını durdurmakta daha az etkili olduğuna yönelik bazı bulgular mevcut olsa da uzmanlar Beta varyantı kaynaklı ağır hastalıkları engellemekte hala etkili olduğunu söylüyor. Beta varyantı için araştırmalar İngiltere’de devam etmekte.

Exit mobile version