Genel

Dikkat! Kenelerden Bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Artışa Geçti

Halk arasında sakırga, yavsı, kerni olarak da bilinen kene popülasyonu yaz dönemiyle birlikte artışa geçti.

Kenelerden bulaştığı bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü insana bulaşan ve öldürücü olabilen bir hastalık olarak bilinmekte.

2002 yılında ilk olarak Tokat ilinde ortaya çıkan ve ortaya çıktığı dönem birçok insanın hayatını kaybetmesine yol açan kene popülasyonu bu yaz yine artış gösterdi.

Geçen Yıl 18 Kişi Keneden Dolayı Hayatını Kaybetti

Geçen yıl Haziran ayı itibariyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vaka sayısı 492 olurken, 18 kişi keneden bulaşan kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.

Uzmanlar Uyarıyor Park, Bahçe ve Yeşil Alanlarda Dikkatli Olun

Yaz  döneminde yeşil alanlara giderken dikkatli olunması konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. Park, bahçe, tarla gibi alanlara giderken bacakları ve kolları kapatacak ince kıyafetler giyilmeli ve bu alanlardan döndükten sonra vücuda kene kontrolü yapılmalı.

Mart- Nisan aylarında ortaya çıkmaya başlayan kene popülasyonu, Haziran ve Ağustos aylarında en yüksek düzeyine ulaşıp kış aylarına doğru azalır. Kenenin kış aylarında görülmemesinin sebebi, kış uykusuna geçmesi olarak bilinmekte.

Kene Popülasyonu 2019-2020 Yıllarına Göre Artış Gösterdi

Anadolu Ajansına konuşan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerden bulaşan KKKA hastalığının Sivas, Yozgat, Çorum, Tokat, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan bölgesinde yoğunlukla görüldüğünü, son zamanlarda ise vakalarda ciddi artış yaşandığını bildirdi.

KKKA vakalarında, 2020 yılında 2019’a göre yaklaşık yüzde 30-40 artış olduğuna işaret eden Çetin, “Bu yıl ise geçen yıla oranla bizim verilerimize göre, en az yüzde 40-50 artış var. Şu ana kadar (bu yıl) Sivas’ta 200’e yakın vakamız oldu. İki servisimizin tamamı da dolu durumda. Maalesef 9 vatandaşımız da hayatını kaybetti.” dedi.

Çetin, komşu illeri de takip ettiklerini anlatarak, “Buna yakın vaka sayıları Yozgat, Tokat ve Çorum’da var. Ülkenin genelinde özelikle KKKA hastalığının yoğun olarak görüldüğü Çorum, Yozgat, Sivas Kayseri, Tokat, Erzincan’ın kuzeyi, Gümüşhane ve Giresun’un güney bölgelerinde maalesef kene sayısında  çok ciddi artış var.” ifadelerini kullandı.