Gündem

Dinozorlar döneminden gelen Sibirya Mersin Balığı 2 milyon liraya alıcı buluyor

Elazığ son derece ilginç bir haberle gündeme geldi. Sibirya Mersin balığı Keban Baraj Gölü’nde bir balıkçının ağına takıldı. Bu balık, dinozorlar döneminden günümüze kadar varlığını sürdüren nadir canlılardan biri olarak nitelendiriliyor ve havyarının 2 milyon liraya kadar satıldığı belirtiliyor. Elazığlı balıkçılar, bu özel balığın son beş yıldır bölgede görüldüğünü vurguluyor.

Yaklaşık 4 kilogram ağırlığındaki Mersin balığı, balıkçılar tarafından pazara getirilerek tezgahta satışa sunuldu. Bu nadir tür, 100 yıl kadar yaşayabilen ve ağırlığının yüzde 10’u kadar havyara sahip olan özel bir balık olarak biliniyor. Sadece Kızıldeniz ve az tuzlu sularda yetişen Mersin balığının havyarı, oldukça yüksek fiyatlarla alıcı bulabiliyor.

Adı yaban mersininden geliyor

Mersin balığının havyarı, yaban mersinine benzerliği nedeniyle bu adı almış. Az tuzlu sulardan hoşlanan bu özel balığın Elazığ’da son beş yılda ortaya çıkmış ve maalesef nesli tükenen balıklar arasında.

1,5 ton ağırlığına ulaşabiliyorlar

Balığın uzunluğunun 4 metreye kadar çıkabildiğini ve 1 buçuk ton ağırlığa ulaşabildiğini belirten balıkçılar, bu nadir balığın özel havyarının çok kıymetli olduğunu ve türlerinin 30 ila 100 yıl arasında yaşayabildiğini ifade ediyor.