Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Montrö açıklamaları uluslararası basında yankı buldu: Türkiye Putin’in öfkesini üzerine çekmek istemiyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte dünya teyakkuza geçti ve ülkelerden peş peşe Rusya’ya yönelik yaptırım kararları gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunda uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda, iki ülkeden de vazgeçilmeyeceğini söylemişti. Ancak savaşın 5. gününde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın söyleminin değiştiğini ortaya koydu. Çavuşoğlu bölgedeki durum hakkında ilk kez “savaş” ifadesini kullandı ve dün gece Montrö Anlaşması açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu’nun Montrö açıklaması küresel basının da gündemine oturdu. Wall Street Journal, konuyla ilgili olarak bir analiz yayınladı. Öte yandan Financial Times da konuya ilişkin yorumda bulundu.

Çavuşoğlu’nun Açıklamaları Uluslararası Medyada

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz haftanın başında Ukrayna’nın doğusunda yer alan 2 bölgenin bağımsızlığını tanıdıklarını açıklayan bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra 24 Şubat Perşembe sabahında Rus askeri birlikleri Ukrayna topraklarına girmeye başladı. Bu süreçte Ankara, iki ülkeden de vazgeçilmeyeceği yönünde söylemlerde bulunmuştu. Ancak dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö Anlaşması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ankara’nın yaşanan olaylar karşısında söylemini değiştirmesi, uluslararası medyada da gündem oldu.

“Türkiye Batı Arasında Denge Gösterisi Yapıyor”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun yalnızca Ukrayna ve Rusya’ya ait olan değil, hiçbir savaş gemisinin Boğazlardan geçmemesini istemesi üzerine İngiliz gazetesi Financial Times, söz konusu açıklamaları yorumladı. Financial Times konuya ilişkin olarak “Türkiye, Rusya ile Ukrayna’da şiddetin artması ile birlikte Batı arasında bir denge gösterisi yapıyor” yorumunda bulundu. 1936 yılında imzalanan Montrö Anlaşması gereğince Türk yetkililer daha önce Rusya ve Ukrayna’ya ait savaş gemilerinin Boğazlardan geçişinin engelleneceğinin sinyallerini vermişti. Ancak dün akşam Bakan Çavuşoğlu’ndan gelen açıklamalar, bu tutumun tüm ülkelerin savaş gemilerini kapsadığını ortaya koydu.

“Sayın Erdoğan Kimin Tarafında Yer Alacak?”

Financial Times tarafından konuya ilişkin gelen yorumda “Bu tarafsız karar Rusya ile yakın bir enerji, ticaret ve savunma bağı olan Türkiye’nin, Vladimir Putin’in öfkesini üzerine çekmek istemediğini arzuladığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı. Bir diğer yandan ABD merkezli Wall Street Journal da söz konusu konuya ilişkin bir analiz yayınlandı. WSJ tarafından yayınlanan makalede, Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Boğazları kapatmadığı hatırlatıldı. Söz konusu analizde “Bu durum NATO üyesi olduğu için kesinlikle gemi geçişlerine sınır çekmesi gereken fakat sayın Putin’i kızdırmak istemeyen Erdoğan için bir test olacak. Sayın Erdoğan kimin tarafında olacak?” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version