DİSK İzmir’de TÜİK önünde toplandı

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki göstermek amacıyla TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. “Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama” pankartı açan DİSK Genel Ege Bölge Temsilciliği ve Genel-İş İzmir Şubeleri üyeleri, “Yalancı TÜİK istemiyoruz” sloganları attı. Konuya ilişkin DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı basın açıklaması yaptı. Sarı, “Türkiye’de bütün ücret gelirleri TÜİK tarafından eksik ölçülen resmi enflasyon rakamı üzerinden belirlenmekte ve bunun sonucu olarak yaşanan yüksek enflasyon süresince, milyonlarca çalışan ve emekli yoksullaştırılmaktadır. Özellikle emeklilerin hayat pahalılığı karşısında ücretlerinin düşmesi ve en düşük emekli aylığı olan 7.500 liraya milyonlarca emeklinin mahkum edilmesi kabul edilir gibi değildir. Bu nedenle ivedi olarak en düşük emekli maaşı, asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir” sözlerini kaydetti.

“Milyonların geliriyle oynuyorlar”

DİSK tarafından TÜİK’e açılan davayı hatırlatarak sözlerini sürdüren Sarı, “TÜİK, Konfederasyonumuz DİSK tarafından açılan davada verilen yargı kararına rağmen, madde fiyat listesini açıklamamış, uzun zamandır veri karartarak şaibeli enflasyon oranlarını açıklamış ve doğalgazda “sıfır fiyat” uygulaması ile enflasyonu düşük göstererek milyonlarca emekçinin geliriyle oynayan bir kurum haline gelmiştir. TÜİK 3 Ağustos 2023 Perşembe günü, yani bugün temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacaktır. Haziran 2022’de enflasyon hesabının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçen TÜİK, böylece fiyat bilgilerini şaibeli hale getirmiş bulunmaktadır. Konfederasyonumuzun 3 Haziran 2022’de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TÜİK’ten madde fiyat listesini talep etmesine rağmen; TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek, bilgi talebimizi reddetmiştir. Bunun üzerine dava açılmış, idari mahkeme kararında DİSK’ in bilgi edinme talebinin karşılanmasına karar verilerek TÜİK başkanlığına karar iletilmiş, ancak TÜİK Başkanlığı, Anayasayı ve kanunu tanımayan bir tutumla, madde fiyat listesini, Konfederasyonumuz ve kamuoyu ile paylaşmamayı tercih etmiştir” diye konuştu.

“Kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin”

TÜİK’in yanlış hesabının milyonlarca emekçinin hakkının gasp edilmesine neden olduğunu söyleyen Sarı, “Enflasyon istatistiki bir mesele değildir, sadece bir rakamdan da ibaret değildir, halkın ekmeğidir. TÜİK’in sepetindeki soğanın, peynirin, makarnanın, etin, sütün, domatesin fiyatını halktan gizlemekteki ısrarı ve bir kamu kurumunu yöneten kişilerin, yargı kararlarına uymaması kabul edilemez. TÜİK Başkanı ve yönetim kurulunu buradan uyararak, yargı kararlarının uygulaması ve bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kapsamında ‘madde sepeti ve ortalama madde fiyatları’ listesinin de açıklanması gerektiğini buradan bir kez daha yinelemek istiyoruz” dedi.

Konuşmalarının ardından Sarı, TÜİK yönetimine çağrıda bulunarak, “Kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin. Enflasyonu doğru ölçün. Enflasyon verilerini bilim dünyasına açın ve kamuoyu ile paylaşın. Böylesine yüksek enflasyon döneminde daha fazla şeffaf ve açık olun. Hukuka uyun, gerçekleri açıklayın, ekmeğimizle oynamayın” mesajını verdi.

Exit mobile version