DİSK İzmir’den ses yükseltti: Kıdem tazminatıma dokunma
HABER/ Didar DEMİRCİ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İzmir’de sendikanın üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Sabah saatlerinde Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Ege Bölgesi Genişletilmiş Temsilciler Kurulu’nu tamamlayan DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri; akşam saat 16.00’da Konak SGK binası önünde “Kıdem Tazminatı”, “Gelirde ve Vergide Adalet” talebiyle miting düzenledi. İzmir’de DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinden üyelerin katıldığı mitingde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın politikalarını eleştirdi. Mitinge katılan işçiler, “Kıdeme uzanan eller kırılsın. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz. İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attılar.
“KIDEME TAZMİNATINA EL UZATIYORLAR”
Ülkede yaşanan işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlara dikkat çeken Çerkezoğlu, iktidarın yakın zamanda açıkladığı Orta Vadeli Program’a (OVP) tepki gösterdi. Çerkezoğlu, “Program açıklandığında gördük ki; işçi sınıfının talepleri, hakları yok. Enflasyonla, işsizlikle mücadele yok. Orta vadeli program şunu söylüyor; yoksullaşmaya devam edeceğiz, güvencesiz çalıştırma devam edecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında emekliliği özelleştirmeye, kırmızı çizgimiz dediğimiz, son kalemiz dediğimiz kıdem tazminatına el uzatmaya çalışıyorlar. İzmir’den sesleniyoruz; kıdem tazminatı, işçi sınıfının, 90 yıllık, en köklü kazanılmış hakkıdır. İşçi sınıfı olarak nefes aldığımız sürece bu hakkımıza sahip çıkacağız. Kıdem tazminatına el uzatılmasına izin vermeyeceğiz” mesajını verdi.
MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Vergide adalet için yeni bir mücadele başlattıklarını açıklayan Çerkezoğlu, hazırladıkları yasa teklifi konusunda milletvekillerine çağrı yaptı. Çerkezoğlu, şunları söyledi: “İktidar, kendi hatalarının yarattığı ekonomik krizin yükünü vergi olarak halkın, işçinin omuzlarına yüklüyor. Uyarıyoruz; bu hak değildir, reva değildir.Bugün buradan vergi konusunda yeni mücadele sürecini başlatıyoruz. TBMM’den adaletli bir vergi sistemi düzenlemesi yapmasını istiyoruz. Yasa teklifini hazırladık, dört maddeden oluşuyor; asgari ücretten alınan vergi oranı yüzde 10’a düşürülsün. Vergi dilimleri yeniden değerleme oranı kadar artsın. İşverenlere verilen SGK prim desteği işçi sınıfına da verilsin. Damga vergisi kaldırılsın ve dolaylı vergiler düşürülsün. Bu yasa teklifimizi TBMM’ye veriyoruz ve 600 vekili bu taleplerin arkasında durmaya davet ediyoruz. Bu teklifi imzalamalarını ve Meclis’ten geçirmelerini talep ediyoruz.”