Gündem

Doğal gaz sayaçlarında yeni dönem: 2025’e kadar değiştirilmesi mecburi kılındı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçları, 2025 yılı sonuna kadar sökülerek geçerli muayenesi olan sayaçlarla değiştirilecek.

Elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile ilgili usul ve esasları belirleyen yönetmelik, farklı kontrol türlerine tabi tutulacak.

Bu kapsamda sayaçlar;

  • İlk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrollerden geçecek.
  • Muayeneler, Bakanlığın il müdürlükleri tarafından veya kullanıcının anlaştığı servislerde yapılacak ve servislerden kaynaklı ücret talep edilmeyecek.
  • Muayene sırasında sayacın tip onayının olmaması veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik olması durumunda muayene durdurulacak ve ilgili işlemler başlatılacak.
  • Muayenesi yapılacak sayacın kullanıcısı, sayacı servise getirme işleminden sorumlu olacak. Muayene müracaatı da kullanıcı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılacak.
  • Öte yandan, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz sayaçları, kullanıcı tarafından 2024 yılının şubat ayı sonuna kadar ilgili il müdürlüğüne bildirilecek ve 2025 sonuna kadar değiştirilerek geçerli muayenesi olan sayaçlarla yer değiştirmesi gerekecek.
  • Bu süre içinde bildirimde bulunmayan veya eksik/hatalı bildirimde bulunan kullanıcılara idari yaptırımlar uygulanacak.

Ayrıca, Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı. Bu değişiklikler ve yönetmelikler, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.