Kasım ayının ortalarında birçok ilde kar yağışının yanı sıra soğuk havalar kendini hissettirirken vatandaşlar evlerinde ve işyerlerinde doğalgaz yakmaya başladı. Özellikle doğalgazın artan maliyeti ile birlikte yüksek tutarlı fatura ödemek istemeyen vatandaşların verilen tavsiyelere uyarsa düşük miktarda faturalarla karşı karşıya kalacağını açıklandı. Nasıl daha fatura ödeyebiliriz? Hangi detaylar etki edecek? Ne kadarlık bir düşüş sağlanabilir? Tüm detaylar uzman tarafından açıklandı. İşte uzmanların açıklamaları…
Kasım ayının ortalarında birçok ilde kar yağışının yanı sıra soğuk havalar kendini hissettirirken vatandaşlar evlerinde ve işyerlerinde doğalgaz yakmaya başladı. Özellikle doğalgazın artan maliyeti ile birlikte yüksek tutarlı faturalarla karşılaşmak istemeyen vatandaşların birtakım tavsiyelere uyarsa düşük tutarlı faturalarla karşılaşabilirler. Buna göre kombi ve petek temizliğini yaptırılmaması faturaların yüzde 30 oranında fazla gelmesine neden olabilir.
Bakımlar faturaya yansıyor
Kombi ve peteklerin bakımlarının 2 yılda en az 1 kez yapılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar zamanında yapılmayan temizliğin, kombinin daha fazla gaz tüketmesine neden olduğunu bu durumun da fatura tutarına yansıdığını ifade ediyor.
Tortu ve pisliklere dikkat!
Düzenli temizlik yapılmayan kombi ve peteklerde oluşan tortu ve pisliğin kombinin içinde rezidansı bozup makineye ciddi zararlar verebilir. Bakımı düzenli olarak yapılmayan kombilerin daha fazla gaz tüketimi yaptığını belirten uzmanlar bu durumun faturaya yansıdığını söylüyor.
“Kısa süreliğine gidip gelme olursa o zaman kapatmasına gerek yok.”
Bu duruma ilişkin olarak ise uzmanlar, ” Bakımı olmadığı için daha fazla bir gaz tüketim olur. Her seneden ziyade 2 yılda bir yapılması lazım. Evden uzun bir süreliğine kullanılmadığı zaman kombinin kapatılması gerekir ama kısa süreliğine gidip gelme olursa o zaman kapatmasına gerek yok.” şeklinde önerilerde bulundu.