Doğalgaz ve elektrik faturası ödeyenler dikkat: Zam açıklaması yapıldı!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş doğal gaz veya elektrik faturası ödüyor. Bu kapsamda vatandaşları ilgilendiren önemli açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalara göre, petrol ve doğal gaz fiyatlarının bu sene hızlı şekildeki yükselişi ile önümüzdeki günlerde faturalara büyük bir zam yansıyabilir.

Yaz aylarının sonuna doğru gelirken önemli bir gelişme yaşandı. Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre, önümüzdeki günlerde doğal gaz ve elektrik fiyatlarına büyük zam gelebilir. Beklenen zam dolar fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükselebilir.

2022 ilk çeyreğinde fiyatlar daha çok artabilir

Eski Botaş Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ve GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan tarafından yapılan açıklamalarda, yılbaşından bu yana yüzde 18,8 zamlanan doğalgaza, dolar kuru yatay seyretse bile bu kış yaklaşık 40 daha zam gelebilir. 2022’nin ilk çeyreğinde daha çok fiyat yükselişi beklenirken, 2021 ilk çeyreğinde ise Botaş’ın Rus gazı alım fiyatı 238 dolardan 270 dolara yükselebilir. Bu kapsamda açıklama yapan Aktürk, Türkiye’nin kış döneminde artan talebin bir kısmını şu an çok daha yüksek fiyatta olan spot LNG ile karşılamak zorunda olduğunu ve ithalat maliyetinin daha da artacağını, 2022 yaz aylarına kadar yüksek fiyatların görülmeye devam edeceğini söyledi.

Öte yandan yüksek sıcaklıklar nedeniyle özellikle klima kullanımı etkisiyle elektrik tüketiminin rekor kırdığını ve kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerden üretilen elektriğin azalması nedeniyle artan talep Türkiye’nin doğalgaz ithalat miktarını arttırmasına neden oldu.

 

Exit mobile version