Doğalgaz zamları kombi kapattırdı: Vatandaşın yaklaşık yüzde 20’si artık doğalgaz kullanmıyor

Türkiye’de 2022 yılının gelmesi ile birlikte zamlar da arka arkaya geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında yıllık enflasyon %54,44’e çıktı ve enflasyon 20 yıllık zirvesini güncelledi. Yüksek enflasyon ve artan dövizin etkisi ile birçok kalemde yüksek oranlı zamlar görüldü. Ancak yeni yılın gelişiyle birlikte vatandaşları ilk olarak elektrik ve doğalgaz faturalarına yansıyan yüksek oranlı zamlar karşıladı. MetroPOLL, doğalgaz zamları ile ilgili bir anket düzenledi ve katılımcıların %19’u zamlar sonrasında artık doğalgaz kullanmadığını belirtirken, %39’u ise doğalgazı kıstığını belirtti.

Anketin Çarpıcı Sonuçları Dikkat Çekti

Türkiye’de, TÜİK verilerine göre Şubat ayında enflasyon %54,44’e yükseldi. Öte yandan Aralık 2021 döneminde döviz kurlarında çok ciddi artışlar oldu ve yüksek enflasyon ile dövizdeki artış bir araya gelince, vatandaş da peş peşe gelen zamlarla karşılaştı. Bir de bunun üzerinde Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte enerji fiyatları daha fazla artış gösterdi ve petrol fiyatları da hızla yükselişe geçti. Akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki yükseliş sonrası vatandaşlar doğalgaz zamları ile karşı karşıya kaldı. MetroPOLL, doğalgaz zamları ile ilgili düzenlediği anketin çarpıcı sonuçlarını paylaştı.

Katılımcıların Yarısından Fazlası Doğalgazı Kıstı ya da Kapattı

MetroPOLL tarafından doğalgaz zamlarına ilişkin yapılan araştırmada, ankete katılanların %26,1’i, zamlar sonrasında da doğalgazı aynı şekilde kullanmaya devam ettiğini belirtti. Ancak anket geneline bakıldığında, katılımcıların %57’si ise zamlar sonrasında kombilerini ya kapattı ya da kıstı. Katılımcıların %38,6’sı doğalgazı zamlar sonrasında kıstığını belirtirken, katılımcıların %18,7’si ise artık doğalgaz kullanmadığını belirtti. Öte yandan seçmen eşleştirmelerinde, doğalgazı kıstığını belirten katılımcıların %24,1’nin ve doğalgazı artık kullanmadığını belirten seçmenlerin de %10,6’sının AKP seçmeni olduğu belirtildi.

Exit mobile version