Doğalgaz zammıyla ilgili yeni açıklama: Zam oranı duyuruldu!

Doğalgaz zammıyla ilgili yeni bir açıklama yapıldı. BOTAŞ’ın yaptığı açıklamada, doğalgaza 1 Ağustos itibariyle yüzde 38 zam yapıldığı duyuruldu. Bunun ardından EPDK’dan zam oranına ilişkin bir açıklama geldi.

DOĞALGAZ ZAM ORANI YÜZDE 24.4 OLARAK DUYURULDU

EPDK, doğalgaz zammıyla ilgili bir duyuru yaptı. Yüzde 38 zam oranının duyurulmasının ardından EPDK, “Nihai faturada belirleyici olan birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında artmıştır” dedi.

BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında yüzde 38 oranında bir artış gerçekleştirdiğini açıkladı. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin (elektrik üretimi haricinde) kullandıkları doğalgazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 oranında artış yapıldı.

EPDK AÇIKLADI

Bu gelişmelerin ardından bugün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, zammın detayları ve nihai etkileri hakkında bilgilendirme yapıldı. EPDK’nın açıklaması şu şekilde:

Birim Gaz Alım Bedeli ve Nihai Fatura: EPDK, BOTAŞ’ın açıkladığı yüzde 33,1 ve yüzde 38 oranındaki artışların, birim gaz alım bedeline yansıyan artışlar olduğunu vurguladı. Ancak bu artışın nihai faturalara yansıması farklılık göstermekte. Konut fiyatlarındaki ortalama zam oranı, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında yüzde 24,4 olarak gerçekleşti. Yani, Türkiye genelinde konutlarda doğalgaz fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında arttı.

Fiyat Değişimleri: Buna göre, 1 metreküp doğalgazın fiyatı ortalama olarak 7,6 TL’den 9,4 TL’ye yükseldi. Bu durum, konut kullanıcılarının bütçelerinde önemli bir yük oluşturacak.

EPDK, yıllık tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketiciler için de açıklamalarda bulundu. Bu grupta yer alan kullanıcılar için doğalgazın satış fiyatı, Türkiye genelinde ortalama yüzde 28,7 oranında arttı. Bu zamla birlikte, 1 metreküp doğalgazın fiyatı 11,8 TL’den 15,2 TL’ye yükseldi.

Exit mobile version