Gündem

Doğu Ekspresi yolculuğu yapmak isteyen gençlere güzel haber: 12 Temmuz’da başlıyor!

Türkiye’de özellikle gençler doğu ekspresi ile yolculuk yapma planı yapıyorlar. Ancak pandemi nedeniyle pek çok kişi bu hayalini ertelemek zorunda kalmıştı. Gelen son bilgilere göre ise 28 Mart 2020’de seferlerine ara verilen ana hat trenleri, 12 Temmuz’dan itibaren 12 farklı güzergahta yeniden seferlere başlayacak. Böylece Doğu Ekspresi başta olmak üzere Güney Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, 4 Eylül Mavi, Pamukkale Ekspresi, Ankara Ekspresi, Fırat Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Ege Ekspresi, Konya Mavi, İzmir Mavi ve Göller Ekspresi ile yeniden yolculuk yapılabilecek.

Türkiye’de son yıllarda Ankara- Kars- Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi yoğun ilgi görüyor. Bu nedenle pek çok kişi trenle doğu ekspresi yolculuğunun hayalini kuruyordu. Ancak dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle 28 Mart 2020’de seferlere ara verilmişti.

Trenlerin bakımları yapıldı

AA muhabirinin TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, kademeli normalleşme kararları doğrultusunda demir yolu yolcu taşımacılığında bazı düzenlemeler yapan kurum, yüksek hızlı trenlerde (YHT) 10 Temmuz itibarıyla başlayacak yeni düzenlemelerin yanı sıra yolcularına konforlu ve güvenli bir seyahat imkanı sağlayan ana hat trenlerini de 12 Temmuz’dan itibaren 12 hatta tekrar sefere çıkaracak. Bu kapsamda seferlerine ara verilen ana hat trenlerinin vagonlarının bu süreçte bakımını, yenilemesi yapıldı.

TCDD Taşımacılık’ın resmi internet sitesi, gişe ve acentelerden bilet satışı yapılmaya başlandı.

Doğu Ekspresi Özellikleri

Doğu Ekspresi Ankara- Kars- Ankara arasında her gün işlemekte, pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır. Kuşetli vagonlarda 10 Kompartıman bulunmakta her kompartımanda 4 kişi yolculuk yapabilmektedir. Çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafında verilmekte olup, kompartımandaki koltuklar istenildiğinde yatak olarak kullanılabilmektedir. Yemekli vagonda 14 masa 47-52 arasında değişen oturma yeri bulunmaktadır.

Trenin geçtiği doğal güzellikler nedeniyle gezginler, fotoğraf sanatçılarının oldukça yoğun talep gösterdiği trenlerdendir. En yoğun sezon yaz dönemi olup, bu sezonda seyahatler genelde pulman vagonlarla yapılmaktadır. Kış aylarında ise yürüyüş grupları, fotoğraf sanatçıları, dağcılık grupları, Üniversite öğrencileri, Öğretmenler gibi farklı meslek gruplarından talepler genelde kuşetli vagonlara alınmaktadır. Bu grupların tercihi Aralık sonunda başlayıp Mart ayı ortalarına kadar devam etmektedir.

Doğu Ekspresi Ankara-Kars arasındaki seferini yaklaşık 24 saat içerisinde tamamlamaktadır.

Doğu Ekspresi içerisinde yer alan yemekli vagonlar ise 4’er kişilik masalardan oluşuyor. Yemekli vagonun içerisinde kahvaltı, çorba, sıcak yiyecekler, soğuk sandviçler ve sıcak/soğuk içecekler yer alıyor. Restoranın belirli bir açılış- kapanış saati bulunmuyor. 7/24 yolcuların hizmetine açık.