Dolar 30 Lira eşiğini geçti! Euro yükselişte hız kesmiyor

Dolar, dün ilk kez aştığı 30 liranın üzerindeki hareketine devam ediyor. Bu sabah saat 10:00 itibarıyla dolar/TL kuru 30,09 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise 33,03 civarında seyrediyor.

Enflasyon beklentileri faiz indirimlerini geciktirirken dolar baskı altında

Önemli merkez bankalarının şahin para politikalarına son verme beklentileri güçlüyken, faiz indirimlerine ne zaman başlayacaklarına dair belirsizlik varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Dün açıklanan ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, aralık ayında aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,4 artış göstererek beklentileri aştı. Bu durum, enflasyonun sıcaklığını koruduğunu ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine beklenenden daha geç başlayabileceğini gösteriyor.

Ancak, piyasalar Fed’in ocak ayındaki toplantısında faiz oranlarını sabit bırakmasını beklerken, mart ayındaki toplantıda yüzde 68 ihtimalle faiz indirimlerine başlayacağı öngörülüyor.

Fed yetkililerinden farklı görüşler

Dün yapılan açıklamalarda, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu yıl enflasyonda %2 hedefine ulaşılamayacağını ve faiz indirimi için mart ayının erken olduğunu söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise enflasyonun istikrar kazandığına ikna olması gerektiğini ve enflasyon %2’ye yaklaştığında faiz oranlarını düşürmeye açık olduğunu belirtti.

Fitch Ratings’ten faiz indirimi tahmini

Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton ise Fed’in faiz indirimlerine haziran veya temmuzdan önce başlamasını beklemediklerini ve bu yıl üç kez faiz indirimi yapacağını öngördüklerini dile getirdi.

ABD tahvil faizinde dalgalanma

Enflasyon verilerinin ardından ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi 10 baz puan artışla yüzde 4,07’yi test ettikten sonra, gelen alışlarla yaklaşık 9 baz puan gerileyerek günü yüzde 3,98 seviyesinden tamamladı.

 

Exit mobile version