Dolar fiyatları sürekli düşüyor: Araba fiyatları düşecek mi?

Son haftalarda dolar fiyatlarında önemli düşüşler meydana geldi. Bugün dolar 6,93 TL’den işlem gördü. Peki, araba fiyatları düştü mü? İşte cevabı…

Bu sene araba almak isteyen vatandaşlar dolar fiyatlarındaki düşüşe seviniyorlar. Ancak dolar fiyatları düşmesine rağmen araba fiyatlarında elle tutulur bir düşüş meydana gelmedi. Konu hakkında açıklamada bulunan sektör temsilcileri fiyat düşüşünü henüz beklemediklerini söylüyorlar.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu bu konudaki açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Otomotiv sektörü ağırlıklı olarak Euro’ya bağlı olarak hareket eden bir sektör. Paritedeki değişim ile yalnızca dolar düştüğünde bu etki direkt olarak yansımıyor. Bununla birlikte stoktaki araçların geçmiş dönem yüksek kurlarla alınmış olması indirimin hemen yansımasının da önüne geçiyor.
Döviz kurları gerilediği anda bunu araçlarımıza indirim olarak yansıtamıyoruz. Yapabileceğimiz indirimin önünde matrah engeli var. Araçlar millileştirilirken hangi KDV oranı üzerinden girdiyse o matrah üzerinden ÖTV’nin ödenmesi gerekiyor.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca ise değerlendirmelerinde dolar fiyatlarında düşüş olsa da, çelik, saç, yarı iletken gibi ürünlerin fiyatlarında değişiklik olmadığını söyledi. Kanca açıklamalarında, “Euro bazında aynı fiyattan sattığımız ürünlerde TL bazında girdimizin değişmesi ihracatı daha az kârlı hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan salgın süreci sonrası sıfır araç üretiminin yeniden başlaması ile beraber ikinci el araçlarda az da olsa bir fiyat düşüşü gerçekleştiği bildiriliyor.

Exit mobile version