Ekonomi

Dolar güne yeni bir zirveyle başladı

Dolar/TL kuru, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı yükseliş eğilimini bugün de sürdürerek yeni bir zirveye ulaştı. Kurlar güne 28.2805 seviyesinden başlayarak, Türk Lirası’nın yıl başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybını yüzde 33.8 olarak kaydetti.

Dolar/TL, güne 28.25 seviyesiyle yeni bir zirveyle başlarken, piyasalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Meclis’teki bütçe görüşmeleri kapsamında yapacağı sunum ve yoğun veri akışı da dikkatle takip edilecek.

Bugün iç veri gündeminde, eylül ayı dış ticaret verileri, eylül ayı turizm verileri ve üçüncü çeyrek turizm gelirleri gibi önemli veriler bulunmaktadır. Ayrıca Hazine, kasım, aralık ve ocak ayı borçlanma programlarını ve 2024 iç borçlanma stratejisini yayımlayacak.

Küresel piyasalarda bu hafta, ABD ve İngiltere merkez bankalarının faiz toplantıları öne çıkarken, İsrail’in Gazze’ye kara birliklerinin girişi sonrasında çatışmaların genişleyebileceği endişeleri ve diğer jeopolitik gelişmeler de yakından izleniyor.

Zorunlu karşılıkta komisyon oranlarına ilişkin gelişmeler

Bankacılar, geçen hafta Merkez Bankası’nın net rezervlerinin yaklaşık 2.5 milyar dolar arttığını ve toplam rezervlerin ise yaklaşık 0.5 milyar dolar arttığını hesapladılar. Resmi verilerin perşembe günü açıklanması bekleniyor.

Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 35’e yükseltti ve TL mevduat payının artırılmasına ve sadeleşmeye yönelik yeni adımlar attı. Piyasalarda, bu adımların özellikle mevduat ve tahvil piyasaları üzerindeki etkileri yakından takip ediliyor.

Reuters tarafından görülen ve bankalara dün iletilen talimatta, yabancı para mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına dair ayrıntılar belirlendi.

2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 33

TCMB’nin perşembe günü açıklayacağı yılın son enflasyon raporu da haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor. TCMB’nin 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 33 iken, piyasa tahminleri yüzde 40 ile yüzde 45 arasında değişmektedir.

Seçimler sonrası Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle politika faizinde beş ayda 2,650 baz puan artışa giden TCMB, sıkılaştırmanın devam edeceğini ve enflasyonla mücadelede kararlı olduğu mesajını veriyor. Bu nedenle yılın son enflasyon raporundaki açıklamalar büyük bir ilgiyle bekleniyor.

Türk Lirası eridi

Artan küresel jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine etkisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki açıklamaları sonrasında daha yakından takip ediliyor. İsrail, Türkiye’deki bazı diplomatik temsilcilerini Ankara’nın “ağır açıklamaları” nedeniyle geri çağırdı.

Analistler, Erdoğan’ın açıklamaları öncesi Orta Doğu’daki gerilimin Türkiye ekonomisine sınırlı bir etkisi olmasını bekliyordu. Ancak Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında, Türkiye’nin İsrail, ABD ve Batı ülkeleriyle ilişkileri daha yakından izlenmeye başladı.

Sonuç olarak, Dolar/TL kurundaki yükseliş ve Türk Lirası’nın değer kaybı, ekonomik ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak yakından izlenmeye devam ediyor.