Ekonomi

Dolar hız kesmeden 30 TL’ye doğru gidiyor

Dolar kuru, yeni bir zirveyle güne başladı. Türk Lirası (TL), yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 34,3 değer kaybetti.

Dolar/TL kuru tarihi zirvelerinde günlük sınırlı bir yükseliş trendini sürdürürken, piyasalar bugün 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvil ihaleleri ile veri gündemini takip edecekler.

Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS), jeopolitik endişeler nedeniyle 425 baz puanı aşan bir yükseliş göstermişti, ancak geçen hafta bu yükseliş sona erdi. 5 yıllık CDS, küresel risk iştahındaki artışın da etkisiyle dün 369/374 baz puan aralığına gerileyerek tamamlandı.

7 Kasım saat 10,30 itibariyle dolar/TL

Piyasalar Perşembe gününü bekliyor

Üç bankacı, geçen hafta toplam rezervlerin 1.6 ile 1.9 milyar dolar arasında arttığını, net rezervlerin ise 0.2-0.4 milyar dolar azaldığını hesapladı. Bu hesaplamalar, resmi verilerle son dönemde oldukça uyumlu görünüyor. Resmi veriler bu hafta Perşembe günü açıklanacak.

İç veri gündeminde bugün ekim ayı Hazine nakit dengesi de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP MKYK toplantısına katılacak. Ayrıca Sanayi Bakanlığı bütçesi mecliste görüşülecek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, resmi temaslarda bulunmak üzere Kuveyt’e gidecek.

TL yılbaşından beri 34,3 değer kaybetti

Dolar/TL kurunun geçen hafta illikit piyasada gördüğü 28.75 seviyesi kalıcı olmadı. Bu sabah kurlar 28,47 seviyesinden güne başladı. Türk Lirası, dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 34,3 değer kaybetti.

Kur üzerindeki kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bu yana TL’nin değer kaybı yüzde 27,2 seviyesine ulaştı.

Hazine yine borçlanacak

Hazine, dün başladığı Kasım ayı iç borçlanma programında iki ihale ile yaklaşık 19 milyar TL borçlandı. 11 aylık bono ihalesinde bileşik getiri yüzde 39,6’ya yükseldi. Bugün 2 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin yeniden ihracı ile iç borçlanma programı devam edecek. Hazine, Kasım ayında toplam 78.4 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL iç borçlanma planlıyor. Son aylarda Hazine, planladığının üzerinde borçlanma gerçekleştiriyor.

Hazine uluslararası piyasalara 7,5 milyar dolar borçlandı

Ayrıca Hazine, Ocak 2029 vadeli dolar cinsinden beş yıl vadeli sukuk ihracı için dün bankalara yetki verdi. Uluslararası piyasalarda daha önceki son ihraç nisan ayında gerçekleşmişti. Hazine, nisan ayında ilk yeşil tahvil ihracı ile 2,5 milyar dolar borçlanmıştı. Bu yıl Hazine, uluslararası piyasalara 7,5 milyar dolar borçlandı. Geçen yıl ise Hazine, uluslararası piyasalardan 11 milyar dolar borçlanmıştı, ancak bu yıl ve gelecek yıl için 10 milyar dolarlık borçlanma öngörülüyor. Dün, Mersin Limanı ve QNB Finansbank da dolar cinsinden tahvil ihracı için yetki verdi.