Ekonomi

Dolar kritik eşiği aşmak üzere: Gözler yarın ki yatırımcı toplantısında

Dolar/TL kuru günlük sınırlı yükselişini sürdürerek 30 seviyesine yaklaştı. Kasım ayı işsizlik ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Türk Lirası, eylül başından bu yana devam eden günlük değer kaybını sürdürüyor. Değer kaybı, aralık ayının ilk yarısında görülen tempoya kıyasla biraz hızlandı.

Bugün sabah saatlerinde 29,9720 seviyesinde işlem gören Dolar/TL kuru, geçen yılı yüzde 36.6, aralık ayını ise yüzde 2,2 kayıpla tamamlayan TL karşısında 2024 başından bu yana yüzde 1,3 değer kaybetti.

Yüksek faiz nedeniyle daralan kredi talebi, bankaların marjlarını zorlarken, bazı kamu ve özel bankaların mevduat faizlerini düşürmeye başlaması dikkat çekiyor. Geçen yılın son haftalarında yüzde 52’yi aşan üç aylık ortaklama mevduat getirileri, bu yılın başından itibaren bazı bankalarda yüzde 40’lar civarına kadar geriledi.

Hazine 60 milyar TL borçlandı

Hazine, bu hafta gerçekleştirdiği dört ihale ile yaklaşık 60 milyar TL borçlandı. Ocak ayında 97,8 milyar TL iç borç servisine karşılık 121 milyar TL iç borçlanma hedefleyen Hazine, bu ay içinde yabancı ilgisiyle hedefin üzerinde borçlanmıştı.

Dünya genelinde yaklaşık 10 trilyon dolar yöneten ABD’li fon yönetim şirketleri Pimco ve Vanguard, Türkiye’de uygulanan politikalar ve faiz artışları sonrasında portföylerine TL cinsi varlıkları eklediklerini açıkladı.

Moody’s’in olası kredi notu güncellemesi ve Merkez Bankası’nın New York’ta gerçekleştireceği yatırımcı günü, haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında bulunuyor. Cuma günü açıklanacak cari denge verileri de takip edilecek.

Moody’s’in geçen yıl sonunda Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesine düşürmesinin ardından, bu hafta yapılacak olası güncelleme piyasalar tarafından yakından takip edilecek. TCMB’nin yatırımcı günü toplantısı ise 11 Ocak’ta gerçekleşecek. Bu toplantıda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, para politikası ve maliye politikası konularında açıklamalarda bulunacaklar.

10 Ocak 2024 döviz kurları

  • Dolar/TL: 29,9720
  • Euro/TL: 32,7760
  • Sterlin/TL: 35,8440
  • İsviçre Frangı/TL: 31,2340
  • Japon Yeni/TL: 0,2720