Ekonomi

Dolar kurunda hızlı yükseliş devam ediyor!

Dolar kuru güne yine hızlı başladı. 8,22 seviyelerinden gelen dolar öğleden sonra 8,30 seviyesine yükseldi. ABD senatolarının Türkiye için hazırladığı yeni yaptırım tasarısı sonrasında başlayan döviz artışlarının, tasarının ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması sonrasında çok daha hızlı labileceği ifade ediliyor. Zira hazırlanan yaptırım tasarısında Türkiye aleyhine her türlü diplomatik gereçlerin kullanılması, finansal yaptırımların, silah ambargosunun yanı sıra dış ticaretini de etkileyecek diğer yaptırımların uygulanacağı ifade ediliyor. Güncel döviz kurları ve hazırlanan yeni yasa tasarısının ayrıntıları şöyle;

ABD-Türkiye ilişkileri geri dönülmeyecek bir döneme girdi. Kötüye giden bu ilişkilerden dolayı Türkiye için hem ekonomik anlamda hem savunma sanayisinde hemde dış ilişkilerinde zorlu bir sürece girmiş oldu.

TÜRKİYE İÇİN YENİ YAPTIRIM KARARI

Bilindiği üzere CAATSA yaptırımları, S-400 ve F-35 krizinden sonra Biden’in soykırım söylemleri ilişkilerin başlangıcında patlak veren konular arasındaydı. Şimdi bu krizlere yeni bir kriz daha eklendi ama bu krizlerin en büyüğü denilebilecek cinsten. Yenilir yutulur, ötelenir cinsten bir kriz değil.

ABD’li Edward J.Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley adında ki senatörler ABD meclisine yasa tasarısı sundu. Bu tasarının adıda ”2021 Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasası.” “Türkiye’nin insan hakları sicili kabul edilemez” diyen senatörler 19 sayfalık tasarıda, 2016’dan bu yana ‘darbe girişimine yardım etme’ ve ‘terörü destekleme’ suçlamalarıyla on binlerce kişinin gözaltına alındığını, gazetecilere, avukatlara ve muhalif politikacılara uygulanan şiddetli baskının sürdüğünü aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden’a, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından sorumlu bulunan Türkiye hükümeti yetkililerine Magnitsky yasası kapsamında yaptırım uygulaması çağrısında bulunuldu.

EN AZ 37 GAZETECİ TUTUKLU

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, ‘dünyanın ikinci en büyük gazeteci hapishanesi’ olan Türkiye’de 2016’dan bu yana 180’den fazla basın ve yayın kuruluşunun kapatıldığı belirtildi. ‘Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme’ çağrısının yer aldığı tasarıda, en 37 gazetecinin tutuklu bulunduğuna işaret edildi.

408 BİN WEB SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ

Hükümetin, çevrimiçi ortamda sansürü ve baskıyı artırdığı, 2019 yılında 408 bin web sitesine, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna, 6 bin 200 Facebook paylaşımına erişim engeli getirdiği kaydedildi.

”İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI”

Yasa tasarısını hazırlayan ABD’li senatörler arasında yer alan Edward J.Markey, “Erdoğan hükümeti sosyal medyayı sansürleyerek, ifade özgürlüğünü kısıtlayarak ve kendisine itiraz edenleri sindirerek muhalefeti susturma kampanyasından sorumlu tutulacak” ifadelerini kullandı. J.Markey, Twitter paylaşımında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi. Başkan Biden, Erdoğan hükümetinin hesap vermesi için tüm diplomatik yolları kullanmalı” dedi. Tasarı, 2019’da da gündeme getirilmişti ancak Cumhuriyetçi senatörlerin oyuyla genel kurulda reddedilmişti.

Bu yeni yaptırım tasarısının önümzdeki aylarda Biden tarafından imzalanması bekleniyor. Tasarının imzalanması halinde Türk Lirasının döviz karşısında kaybının hızlanacağı belirtilirken DOLAR/TL’nin 10 TL bandına gelebileceği, Türkiye için yapılan uyarıların düzeltilmediği takdirde yaptırımların hayata geçirileceği ve bu durumda Döviz kurlarında yeni krizlerin oluşubileceği belirtiliyor. Peki, ABD bu yasa tasarısı ile Türkiye’den ne yapmasını istiyor?

S-400’lerin Türkiye topraklarında bulunmaması,

İfade özgürlüğü, KHK ile işten atılıp daha sonrada Mahkemenin beraat verdiklerinin işlerine iade edilmeleri,

Başta Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Gergeroğlu olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılmasını,

Suriye’de taraf olan guruplara yapılan yardımların kesilmesi gibi öneriler sunuluyor. Bu önerilerin hayata geçirilmemesi halinde Türkiye, dışarıdan kredi bulmada bile çok sıkıntı çekebilir.