Dolar rekorlara doymuyor! Euro kademeli yükselişte

Dolar/TL kuru, Eylül 2023’ten bu yana günlük değişimle kademeli yükseliş göstererek bugün 30.20 seviyesine ulaştı. Euro/TL ise sınırlı bir yükseliş trendini sürdürüyor.

Bugün iç veri gündeminde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ocak ayı piyasa katılımcı anketi ve Aralık ayı ile 2023 yılı konut satış istatistikleri yer alıyor. Mevduat faizleri, 2023’ün son günlerinde yükseldikten sonra şu anda yatay bir seyir izliyor. TCMB’nin likidite çekme politikasına rağmen likidite fazlası, son verilere göre 275 milyar TL civarında seyrediyor.

ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi, beklentilerin altında düşüş göstererek, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart’ta faiz indirimine başlama beklentilerini azalttı. Vadeli işlemler, halen Fed’in ilk faiz indirimini Mart’ta gerçekleştireceği beklentisine yönelik olsa da bu olasılığı geçen hafta yüzde 77 olarak fiyatlamışken, şu anda yüzde 55 olarak fiyatlıyor.

TL’deki değer kaybı sürüyor

Türk Lirası, dolar karşısında Eylül başından bu yana günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürüyor. Dolar/TL, geçen hafta düşük hacimli işlemlerde 30.50 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı 30.1 civarında tamamlamıştı. Bugün itibarıyla dolar/TL 30.20 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 32.95 bandında seyrediyor.

2023’ü yüzde 36.6 kayıpla tamamlayan TL, Aralık ayında yüzde 2.2 değer kaybı yaşamıştı. Ocak ayında ise kayıpların bir miktar artarak yüzde 2.2’ye ulaştığı görülüyor.

TCMB’nin faiz kararı bekleniyor

Yerel seçimlere yaklaşırken, asgari ücret gibi faktörlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini etkileyip etkilemeyeceği piyasa tarafından yakından takip ediliyor. TCMB’nin faiz kararı önümüzdeki hafta açıklanacak ve piyasa tahminleri, enflasyonun yıl sonunu yüzde 40’ın üzerinde tamamlayacağı yönünde bulunuyor. TCMB, ABD’deki yatırımcı toplantısında dezenflasyon konusundaki kararlılığını vurgulayarak, enflasyon risklerine karşı dikkatli olduklarını ve gerekmesi halinde gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.

TCMB, geçen yıl Mayıs sonrasında gerçekleştirdiği faiz artışlarıyla politika faizini 3,400 baz puan artırarak yüzde 42.5’e yükseltti. TCMB, sıkılaştırma adımlarına devam edeceğini ve “gerektiği müddetçe” gerekli parasal sıkılığı sağlayacaklarını açıkladı.

 

Exit mobile version