Ekonomi

Dolar tavan yaptı: Teknolojik ürün, akaryakıt, ev, araba almak isteyenler dikkat!

Dolar fiyatları bugün de güne yükseliş ile başladı. . Dün akşam 9 TL’yi gören dolar, bugün alış 9,0099 TL’den, satış ise 9,0116 TL’den işlem gördü. Euro ise alış 10,42 TL’den satış ise 10,44 TL’den işlem gördü. Bu nedenle vatandaşlar doların artışı ile beraber zamlanacak ürünleri merak ediyor.

Dolar artınca telefon fiyatları

Dolar fiyatlarındaki yükselişler akıllı telefon, küçük ev aletleri ve beyaz eşya kategorilerindeki ürünlerin fiyatlarını da etkileniyor. Bu nedenle doların yükselmesi ile beraber bu ürünlerin de zamlanması bekleniyor.

Dolar ve akaryakıt fiyatları

Petrol ve petrol içeren formülle belirlenen doğalgaz fiyatları da ABD Doları cinsinden fiyatlanıyor. Bu nedenle ürün fiyatlarına yansımasında, ürün fiyatlarındaki değişim kadar döviz kuru da önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Akaryakıt fiyatlarında uygulanan eşel mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyordu.

Dolar artınca araba fiyatları

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar neticesinde birçok sektörde yaşanan fiyat artışı araba alacakları da üzebilir. Sıfır otomobillerde gerçekleştirdiği fiyat değişiklikleri ikinci el araba fiyatlarına da yansıyabilir. Ancak anlık değişimler fiyatlara hemen yansımamaktadır. Uzun dönemde fiyatların artıp artmayacağı kesinleşebilir.

Dolar artınca ev fiyatları

Türkiye’de inşaat malzemelerini ihraç edenler genelde borçlanmaları da USD cinsinden yapmaktadır. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı konut fiyatlarını da etkilemektedir. Ancak bu artışın uzun vadede gerçekleşmesi bekleniyor.