Ekonomi

Dolar/TL güne rekor seviyede başladı

Dolar/TL, yaklaşık dört aydır devam eden günlük sınırlı yükseliş eğilimini sürdürerek 29,1805 seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırdı. Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 42,5’e yükselttiği bir dönemde, döviz kuru üzerindeki baskı devam ediyor.

TCMB’nin açıklamasına göre, dezenflasyon için parasal sıkılığın gerekli düzeye yaklaşıldığı belirtilerek parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı ifade edildi. Ekonomistler, TCMB’nin faiz artışlarını Ocak ayında yüzde 45’e çıkararak tamamlayacağı mesajını aldılar.

Dün açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcıların DİBS ve hisse senedi piyasasına yönelik girişleri devam ederken, TCMB rezervlerindeki toparlanmanın da devam ettiği gözlemlendi. Bugünün veri gündeminde ise Kasım ayı yabancı ziyaretçi sayısı bulunuyor.

TCMB, faiz kararı ile eş zamanlı olarak yabancı para yükümlülükleri için uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 5’ten yüzde 4’e düşürdü ve Türk Lirası depo alım ihaleleri başlattı. Bu adımların, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmayı amaçladığı belirtildi.

Yılbaşından bu yana 35,8 değer kaybı

Dolar/TL’deki yeni rekor, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybını yıl başından bu yana yüzde 35,8’e çıkardı. TCMB’nin aldığı faiz artışı kararlarına rağmen, kur üzerindeki kamu kontrolünün gevşemesiyle Haziran ayından bu yana TL’deki değer kaybı yüzde 29’u buldu.

Küresel piyasalarda ise birçok ülkede enflasyonun düşmesi ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarının sonuna gelindiğine dair işaretlerle olumlu bir hava hakim. Ancak, TCMB’nin 2024 para ve kur politikası metni ile ABD’de düzenlenecek TCMB yatırımcı günü, piyasanın yakından takip ettiği gelişmeler arasında bulunuyor.