Dolar/TL Orta Doğu gerilimi ve TCMB faiz kararının etkisiyle haftaya rekorla başladı

Dolar/TL, Ortadoğu’daki tırmanan gerilim ve Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı baskısı altında yeni haftaya rekorla başladı. Kur güne 28,05 seviyesinden başladı.

Ortadoğu’da İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, gerilimin bölgede yayılabileceği endişesi Türkiye piyasalarında da baskı yarattı. BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 7 civarında gerilerken Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) 20 baz puana yakın artışla 425/430 baz puan civarında seyrediyor.

Bakan Şimşek takip edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in Körfez ziyareti ve ekonomi programının sunumu takip edilecek.

Haftanın öne çıkan gelişmeleri arasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in seçimler sonrası ikinci kez Körfez ülkelerine yaptığı ziyaret, Hazine’nin iki yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesi ve Ekim ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.

Şimşek, Abu Dabi, Doha ve Riyad’ı ziyaret edecek. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımları da bu ziyarette atılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise bugün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kalkınma planının sunumunu gerçekleştirecek.

TCMB’nin faiz kararı beklentileri artıyor

İçeride piyasalar TCMB’nin Perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. TCMB’nin kendi anketinde mevcut yüzde 30 olan politika faizi yüzde 33,68 seviyesinde bekleniyor.

Orta Doğu gerilimi ekonomiye etkisini artıracak

Gazze Şeridi’ndeki El-ahli el-Arabi hastanesine yapılan saldırı, Orta Doğu’da tırmanan gerilimi daha da artırdı.

Ekonomistler, Türkiye’ye ekonomisine yönelik ilk etkinin petrol fiyatları ile sınırlı kaldığını söyleseler de sürecin uzaması halinde negatif etkilerin katlanabileceğini belirtiyor.

 

Exit mobile version